Prijsstijging koopwoningen vlakt in juli opnieuw af

22-08-2022 BALK – Bestaande koopwoningen waren in juli 14,5 procent duurder dan een jaar eerder. In juni kwam de prijsstijging nog uit op 16,6 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
De prijsindex bestaande koopwoningen is in juli 2022 iets gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 99 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in juli
Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 16.417 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 14 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2022 zijn 107.722 woningen verkocht, 22,2 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Huizenprijs in 9 jaar tijd verdubbeld
Een koophuis was in juli 99 procent duurder dan in juni 2013. De prijzen van bestaande koopwoningen daalden in juni 2013 – op het hoogtepunt van de kredietcrisis – naar een dieptepunt. Sindsdien zijn de huizenprijzen vrijwel non-stop gestegen en kost een koophuis nu op een haar na het dubbele.

Hypotheekrente weer iets naar beneden
De rentes voor hypotheken gaan al enkele weken naar beneden. Zo daalde het gemiddelde tarief voor tien jaar vast met NHG in vier weken tijd met 0,29 procentpunt. De tarieven voor wie de rente met NHG voor twintig jaar wil vastzetten, gingen ongeveer net zo hard omlaag. Andere rentes liepen minder hard terug.

Geef een reactie