Prijs van eieren is historisch hoog

09-04-2023 BALK – In Nederland waren eieren in februari 2023 gemiddeld 26,3% duurder dan een jaar eerder. De prijs van eieren nam de afgelopen maanden flink toe. Ook in de rest van de wereld moeten consumenten meer betalen voor eieren. De hogere prijs van eieren zorgde er ook voor dat de exportwaarde toenam. Dat meldt het CBS.

De prijs van eieren is begin 2023 is historisch hoog. Dat komt vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer. Ook is het aanbod van eieren kleiner door de vogelgriep. In de Europese Unie waren eieren in februari 2023 gemiddeld 31,1% duurder dan in februari vorig jaar. Er zijn grote verschillen tussen landen. In Tsjechië waren eieren ruim 95% duurder en in Hongarije en Slowakije bedroeg de prijsstijging bijna 80%. Op Cyprus was de prijsstijging minder dan 14%.  

Ook in de Verenigde Staten is de prijs van eieren het afgelopen jaar fors gestegen. In februari 2023 betaalden Amerikanen 55,4% meer voor eieren dan een jaar eerder. Afgelopen jaar werden de Verenigde Staten getroffen door de grootste uitbraak van de vogelgriep tot nu toe.

Nederland importeerde het afgelopen jaar voor 7 miljoen euro aan eieren uit Oekraïne, goed voor 1,4% van de Nederlandse eierimport. Voor mei 2022 kwamen er nagenoeg geen eieren uit Oekraïne naar ons land. Inmiddels is Nederland de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa, 18% van de uitgevoerde eieren komt hierheen. De meeste eieren importeert Nederland echter uit EU-landen. In 2022 importeerde Nederland voor 334 miljoen euro aan eieren uit buurlanden Duitsland en België.

Nederland exporteert ook veel meer eieren dan het importeert. In 2022 voerde Nederland voor bijna 1,5 miljard euro aan eieren uit. Het grootste deel bleef binnen de Europese Unie. Met een waarde van ruim 700 miljoen euro was Duitsland de grootste importeur van Nederlandse eieren. In 2022 werd voor bijna 29% meer aan eieren uitgevoerd dan in 2021. Dat de exportwaarde zoveel toenam komt door de historisch hoge prijs van eieren.

Geef een reactie