Plaatselijk neerslag, zuidoosten zon

28-02-2023 BALK – Op veel plekken is het bewolkt en in het westen valt soms wat lichte regen of natte sneeuw. Vanuit het oosten breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De komende dagen is het droog met eerst veel zon. In het weekend neemt de buienkans toe en daarbij stijgt de kans op winterse neerslag.

Flinke verschillen in het land
Vanochtend valt vooral in het westen regen of natte sneeuw bij temperaturen net boven het vriespunt. In het zuidoosten en oosten is er ruimte voor de zon. De wind is zwak en waait uit oostelijke richtingen. Op de Waddeneilanden en aan de noordkust waait een matige noordoostenwind. Daar is het een graad of 6.

Vanmiddag valt in het zuidwesten eerst lokaal nog wat regen of natte sneeuw. In de rest van het land is het droog en vanuit het oosten breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Het wordt maximaal 7 graden. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht.

Vanavond zijn er brede opklaringen en koelt het snel af. Rond 20:00 uur is het 0 tot 2 graden en rond 22:00 vriest het vrijwel overal licht. De minima komen vannacht uit tussen 0 graden op de Waddeneilanden en in het westen van Zeeland tot plaatselijk -6 graden in het zuiden en oosten van het land. In Noord-Nederland kan mist ontstaan.

Morgen op de meeste plaatsen volop zonnig
Morgenochtend start in het noorden met wat mist of lage bewolking. In de rest van het land is het zonnig. In het Waddengebied kan het een tijdje duren voordat de grijzigheid verdwijnt en blijft het kwik tot ver in de ochtend steken rond het vriespunt. In de rest van het land warmt de zon de lucht voor 10:00 uur op tot boven het vriespunt en is het tegen het middaguur 3 tot 5 graden.

Morgenmiddag is het droog en zonnig. Het wordt ongeveer 7 graden, maar de matige (noord)oostenwind maakt het voor het gevoel een graad of 3.

Morgenavond koelt het weer snel af en halverwege de avond duikt het kwik op de meeste plaatsen onder nul. In de nacht naar donderdag vriest het 1 tot 4 graden. Alleen op de Waddeneilanden blijft het kwik, door wind van zee, net boven het vriespunt.

Donderdag vrij veel zonneschijn, koud windje
Donderdagochtend warmt de zon de lucht weer op tot boven het vriespunt en in de middag wordt het 7 tot 9 graden. Het weerbeeld is donderdagochtend op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het noorden wat toe. Het blijft overal droog. De noordoostenwind is veelal matig en veroorzaakt lagere gevoelstemperaturen. In de kustprovincies ligt de gevoelstemperatuur donderdagmiddag rond 3 graden. In Gelderland, Limburg en Brabant is de wind iets zwakker en ligt de gevoelstemperatuur rond 5 graden.

Vrijdag droog met wolken en zon
Op vrijdag trekken wolkenvelden vanuit het noorden over het land. Neerslag valt er niet uit en tussendoor zijn er ook perioden met zon. Het wordt 7 tot 9 graden bij een zwakke of matige wind uit noordelijke richtingen.

Weekend toenemende buienkans
In het weekend zijn er vrij veel wolken. Overdag wordt het 5 tot 8 graden en in de nachten blijft het kwik op de meeste plaatsen net boven nul. Op zaterdag is kans op enkele buien, vooral in de noordelijke helft van het land. Op zondag is de buienkans wat groter en in het hele land aanwezig. De buien zullen voornamelijk regen brengen, maar in de loop van zondag stijgt de kans op ‘maartse buien’ met hagel of natte sneeuw.

Daarna meer maartse buien
De eerste dagen van volgende week is het waarschijnlijk koud voor de tijd van het jaar met maxima rond 6 graden en minima rond het vriespunt. Maxima van 8 of 9 graden en minima rond 2 graden zijn gebruikelijk begin maart. Het weerbeeld is wisselvallig en bij de buien neemt de kans op winterse neerslag nog wat toe. Tussen de buien door zijn er zonnige momenten.

Geef een reactie