Perioden met zon

03-10-2022 BALK – Er is een mix van wolken en zonneschijn. Het blijft droog en het wordt 17 of 18 graden. Komende nacht is het vrij helder en fris met temperaturen tussen 6 en 9 graden. Morgen schijnt opnieuw geregeld de zon. Het wordt dan 18-19, lokaal 20 graden. Woensdag wordt de warmste dag van de week en kan het lokaal 22 graden worden. Wel waait het dan flink en in de avond valt regen. De dagen daarna schijnt vaak de zon, maar valt ook zo nu en dan een bui. De temperatuur blijft op een aangenaam niveau voor begin oktober.

Vanochtend perioden met zon
Er zijn flinke perioden met zon, afgewisseld door stapelwolken en sluierwolken. Aanvankelijk is het fris met landinwaarts temperaturen tussen 4 en 7 graden. Het kwik loopt geleidelijk op en om 11:00 uur is het 13 tot 16 graden.

Vanmiddag mix van wolken en zon
Ook tijdens de middaguren is er een mix van flink wat zon en enkele wolkenvelden. Het blijft overal droog en er waait een zwakke meest westelijke wind. In het noorden is de wind eerst nog af en toe matig. De temperatuur loopt op naar 17 of 18 graden.

Vanavond en vannacht sluierwolken en opklaringen
De zon gaat al vrij snel onder en de rest van de avond en komende nacht is er een afwisseling van wolken en opklaringen. Lokaal ontstaat nevel en mist en bij weinig wind koelt het af naar waarden tussen 6 graden in het oosten en 9 in het westen.

Morgen flinke perioden met zon
De dag begint landinwaarts lokaal met nevel of een mistbank, maar al vrij snel schijnt overal de zon flink. Later op de ochtend verschijnt er sluierbewolking, maar daar heeft de zon geen last van. Het is overal droog en het warmt snel op. Aan het eind van de ochtend is het kwik opgelopen naar ongeveer 15 graden.

In de middag wordt de bewolking geleidelijk dikker en gaat de zon wat vaker schuil. Het blijft wel overal droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig boven land (3-4 Bft) en vrij krachtig aan zee en in het Waddengebied, windkracht 5. Met die wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar 18 of 19 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, delen van Noord-Brabant en in Limburg kan het lokaal bijna 20 graden worden.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is er vrij veel bewolking. Het is droog, maar mogelijk valt in het noordwesten wat licht gespetter. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind en het wordt door alle wolken niet kouder dan 12 graden.

Woensdag warme oktoberdag met veel wind
Er zijn eerst flinke zonnige perioden en het is droog. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe en tegen en in de avond volgt wat lichte regen. De zuiden- tot zuidwestenwind is duidelijk aanwezig. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. Aan zee, bij de Waddeneilanden en rondom het IJsselmeer waait het krachtig tot hard, 6-7 Bft met zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur. In de namiddag en avond kan de wind in het noordwestelijk kustgebied en bij de Waddeneilanden even uithalen naar 80 tot 85 km/uur.

Met die stevige wind wordt warme lucht aangevoerd. In het noorden en westen wordt het maximaal 19 of 20 graden, landinwaarts stijgt het kwik naar 20 of 21 graden en in het zuidoosten kan het lokaal 22 graden worden. Temperaturen van een graad of 16 zijn in de eerste week van oktober gebruikelijk.

Woensdagavond is het bewolkt en valt op veel plaatsen wat lichte regen. In de nacht naar donderdag trekt de regen snel naar het oosten weg. In het noorden zijn nog enkele buien mogelijk. De temperatuur daalt naar 9 tot 11 graden.

Donderdag flinke perioden met zon, aanhoudend zacht
Het is een fraaie herfstdag met flink wat zonneschijn. Het blijft droog en bij een matige en in het Waddengebied nog (vrij) krachtige zuidwestenwind (4-6 Bft) loopt de temperatuur op naar maximaal 18 graden. Het is dan ook een heerlijke dag voor een wandeling of fietstocht of voor klusjes in je tuin.

Daarna toenemende kans op een bui
Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar in de kustgebieden neemt de kans op een bui geleidelijk toe. Bij een meest matige zuidwestenwind loopt de temperatuur wederom op naar maximaal 18 graden.

In het weekend neemt overal de kans op een paar buien toe. Toch zijn er genoeg droge momenten met geregeld zonneschijn. De temperatuur blijft aangenaam voor oktober en ligt tussen 16 graden in het noorden en 18 in het zuiden.

Geef een reactie