Perioden met zon, eerst nog een (winterse) bui

15-03-2023 BALK – Er zijn flinke perioden met zon, maar de eerste uren komt het nog tot een (winterse) bui. Het wordt 8 graden. Morgen overheerst de bewolking en in de ochtend valt wat lichte regen. Met 10 tot 14 graden is het een stuk zachter. Nog zachter wordt het vrijdag en zaterdag met maxima tot 17 graden. Er is dan een mix van zon, wolken en enkele buien. Vanaf zondag wordt het weer iets minder zacht.

Vanochtend winterse buien, later zon
Verspreid over het land komen buien voor en de eerste uren zijn deze winters met hagel en (natte) sneeuw. De temperatuur ligt eerst rond het vriespunt en daardoor moet je rekening houden met een vrij lange autoruitkrabvertragingstijd. Door de buien en de vorst is het echt bikken geblazen op de autoruiten.

De (winterse) buien trekken naar het zuidoosten weg en de rest van de ochtend is er een mix van wolken en zonneschijn. De temperatuur loopt geleidelijk op en om 11:00 uur is het 4 tot 6 graden. Daarbij waait een zwakke tot matige westenwind.

Vanmiddag eerst zon, later (hoge) wolken
Er zijn flinke perioden met zon en het is op de meeste plaatsen droog. In het oosten en noordoosten kan lokaal nog wel en bui voorkomen. Vanuit het zuidwesten neemt geleidelijk de hoge bewolking toe, maar daar schijnt de zon nog goed doorheen. Later op de middag krijgt de zon het steeds moeilijker en zal ze enigszins wazig schijnen.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig boven land en vrij krachtig in het Waddengebied. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden en daarmee is het wat kouder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Waarden van 9 tot 11 graden zijn half maart normaal.

Vanavond en vannacht veel bewolking, later regen
De bewolking wordt geleidelijk dikker, maar het blijft nog droog. Het koelt snel af en vooral in het noorden en oosten daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Elders blijft het kwik boven nul. De wind draait geleidelijk naar het zuiden en is zwak tot matig van kracht.

In de loop van de nacht stijgt vanuit het zuidwesten de kans op wat lichte regen. De zuidenwind neemt toe naar matig, aan zee naar vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. Door de vele wolken en het naderbij komen van de regen zal de temperatuur geleidelijk oplopen.

Morgen eerst wat regen, in de middag droog
In de ochtend overheerst de bewolking en vanuit het zuidwesten trekt een regengebied over het land. De meeste regen valt in het westen en noordwesten, maar kletsnat wordt het niet. Verder landinwaarts is het wat druilerig met wat lichte (mot)regen en mogelijk blijft het in het oosten op veel plaatsen droog. In de loop van de ochtend is het in het zuiden en later ook in het midden van het land weer droog.

In de middag trekt het regengebied naar het noorden weg en is het overal weer droog. De bewolking blijft overheersen, maar in het zuiden kan de zon even te zien zijn. De zuidenwind is matig, aan zee en in het Waddengebied vrij krachtig en het wordt weer wat zachter. In het noorden is het een graad of 10, in het zuiden kan het lokaal 14 graden worden. Alleen in het Waddengebied en in het uiterste noorden van Groningen blijft het kwik onder 10 graden.

In de avond en nacht naar vrijdag blijft het bewolkt. In de nacht stijgt vooral in het noordwesten de kans op een enkele bui. De temperatuur daalt naar 5 tot 7 graden en er waait een zwakke tot matige, aan zee vrij krachtige zuidenwind.

Vrijdag zon, buien en zeer zacht
Er zijn perioden met zon, maar in de middag trekt een aantal buien van west naar oost over het land. De zuidenwind is meest matig en daarmee wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Op veruit de meeste plaatsen wordt het 15-16 graden, alleen in de kustgebieden is het met 12 tot 14 graden iets minder zacht. In het zuidoosten kan het 17 graden worden.

Weekend mix van wolken, zon en buien
Het weekend begint zaterdag met geregeld zonneschijn. In de middag komt het tot enkele buien. De zuidenwind is matig en het wordt op veel plaatsen 15 tot 17 graden, alleen in de kustgebieden blijft het kwik (net) onder 15 graden.

Zondag komt het in de ochtend nog tot enkele buien. In de middag trekken de meeste buien weg en breekt de zon af en toe door. De wind draait naar het westen en neemt toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Met die stevige wind stroomt weer minder zachte lucht over het land uit. Het wordt van west naar oost 11 tot 14 graden.

Volgende week aanhoudend wisselvallig
Na het weekend blijft het (licht) wisselvallig met vrijwel dagelijks de passage van een regengebied of de doortocht van enkele buien. Vooral aan het begin van de week waait het flink. Zo nu en dan schijnt ook even de zon. De temperatuur komt dagelijks uit op waarden tussen 11 en 14 graden. Daarmee is het iets zachter dan de 10 tot 12 graden die geldt voor de laatste fase van maart.

Geef een reactie