Op veel plaatsen (winterse) neerslag

20-01-2022 BALK – Vanochtend is het bewolkt en vooral in de westelijke helft van het land valt enige tijd regen. Wat verder landinwaarts valt ook natte sneeuw. De neerslag trekt oostwaarts en later op de ochtend valt in de oostelijke helft (natte) sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In het westen is het 2 tot 4 graden boven nul. De wind waait uit het zuidwesten en is matig boven land. Aan zee waait de wind uit het westen en is (vrij) krachtig.

Vanmiddag blijft het veelal bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land valt (natte) sneeuw. Er kan een sneeuwdek van 2 tot ongeveer 5 centimeter vormen. Elders komt het tot regen, maar soms valt ook wat natte sneeuw. De wind is zwak tot matig en waait uit uiteenlopende richtingen. De temperatuur loopt op naar maximaal 1 graad in het oosten en zuidoosten en naar 5 graden in het westen.

Vanavond trekt de neerslag, veelal regen, maar soms ook natte sneeuw, naar het zuidoosten weg en vanuit het noorden klaart het op. Het is dan droog en het koelt snel af. In de loop van de avond daalt de temperatuur in het noordoosten tot onder het vriespunt en daarmee stijgt ook weer de kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen.

In de nacht naar zaterdag is het droog en vrij helder. Regionaal ontstaat nevel en mist. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het koelt uiteindelijk af naar -1 tot -4 graden. Regionaal komt gladheid door bevriezing van natte wegdelen voor.

Morgen perioden met zon
De eerste dag van het weekend begint met zonneschijn. Regionaal komt nevel of mist voor. In de loop van de dag neemt vanuit het noordoosten de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft overal droog. Er waait een zwakke tot hooguit matige noordoostenwind en het wordt maximaal 1 of 2 graden in het oosten en zuidoosten en hooguit 4 in het westen. Daarmee is het vrij koud voor de tijd van het jaar, maar doordat er weinig wind staat is het heerlijk weer voor een wandeling of fietstocht.

Zondag eerst grijs, later af en toe zon
Op de tweede dag van het weekend is het eerst grijs met nevel en mist. De eerste uren is het koud en vriest het licht met temperaturen van 1 tot 3 graden onder nul. Later op de dag breekt de zon af en toe door. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind. De temperatuur loopt op naar 1-2 graden boven nul in het oosten en zuidoosten en naar 4 aan zee.

Volgende week eerst droog, later in de week neerslag
Na het weekend is het maandag en dinsdag droog en schijnt af en toe de zon. In de nacht en vroege ochtend vriest het licht, in de middag komt het kwik uit op 2 tot 4 graden.

Vanaf woensdag stijgt de kans op neerslag. Dit zal veelal regen zijn, want de temperatuur loopt gedurende de week geleidelijk op. Eind volgende week is het 4 tot 6 graden.

Geef een reactie