NEPG verwacht 6% lagere oogst van consumptieaardappelen

20-11-2022 BALK – Tijdens de vergadering in de eerste helft van november heeft de NEPG, de organisatie van aardappeltelers in Noordwest Europa een inschatting gemaakt voor de oogst van de consumptieaardappelen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. De verwachting is dat de oogst dit jaar 6% lager zal uitvallen dan in 2021.

De regen in september heeft in een aantal regio’s nog gezorgd voor een behoorlijke nagroei. Gemiddeld ligt de oogst van 2022 daardoor wat hoger dan in eerste instantie door de NEPG was ingeschat. In 2022 zijn de verschillen in opbrengst tussen landen, regio’s en bedrijven erg groot. De hectareopbrengst varieert van 35 ton tot meer dan 65 ton.

In het noorden van Nederland zijn de opbrengsten erg goed. In gebieden in het noorden en westen van Duitsland liggen de hectareopbrengsten op een gemiddeld niveau, terwijl in België en Frankrijk de oogst tegen valt. Daar zijn telers die niet aan hun contractverplichtingen kunnen voldoen.

Wanneer over enkele weken de eerste voorraadmetingen zijn gehouden, kan de NEPG de gemiddelde oogstraming wat nauwkeuriger uitvoeren.

Geef een reactie