Breed landelijk collectief helpt boeren bij omschakeling naar natuurlijke landbouw

20-11-2022 BALK – MVO Nederland introduceert ‘Boeren. Natuurlijk!’, een landelijk collectief dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. De 35 aangesloten organisaties hebben een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie. 

Het collectief omvat organisaties die boeren helpen omschakelen. Daarom sluiten bijvoorbeeld leveranciers van natuurlijke oplossingen aan, zoals Organic Seeds, Soil Valley/HAL24K, Royal Eijkelkamp en machinebouwers FME. Om natuurlijke landbouwproducten te vermarkten, doen coöperatie Avebe, Vitam, Albron, Hutten Catering, Crisp en grote inkopers van catering zoals Rijksinkoop mee. Vanuit de overheid zijn het ministerie van LNV, het Investeringsfonds Omschakeling Landbouw en de provincies Noord-Brabant en Utrecht betrokken bij het collectief.

Tot de aangesloten partijen horen ook de financiers Triodos Bank, Rabobank, ABN Amro PYMWYMIC, Crowd About Now en verzekeraar ASR. Zij zorgen er samen met het Investeringsfonds Omschakeling Landbouw voor dat boeren overbruggingskrediet hebben om de omslag te maken. Financieel adviseurs Stichting Weerwoud en de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs ondersteunen ook met expertise op dit vlak.

Om boeren te helpen de nodige kennis te vergaren over natuurlijk boeren doen Naturalis Biodiversity Center, Top Institute Food and Nutrition, IPC Groen, Buizer Advies en HAS Den Bosch mee. Ook boeren die al natuurlijk werken zetten hun ervaringen in – daarvoor werkt MVO Nederland samen met LTO Noord, Schevichoven, Stimuland, Rotterdam de boer op! en de Fruitmotor.

De circa 35 deelnemers aan ‘Boeren. Natuurlijk!’ kwamen op 15 november voor het eerst bij elkaar in Utrecht. Deze bijeenkomst vormt het startpunt voor de eerste concrete projecten, die naar verwachting in 2023 aanvangen. 

Geef een reactie