Nederlander steeds vaker online voor medische diensten

17-02-2023 BALK – In de eerste helft van 2022 maakte 46 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder via internet een afspraak met de huisarts of medisch specialist. Twee jaar eerder was dat nog 31 procent. Ook worden medische gegevens vaker online bekeken en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van online diensten, zoals consulten en herhaalrecepten aanvragen. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen door het CBS.

De enquête ICT-gebruik van huishoudens en personen wordt jaarlijks in de maanden april tot juli door het CBS gehouden. In 2022 namen ruim 6 duizend mensen van 12 jaar of ouder hieraan deel. Naast het online maken van een afspraak, bekijken steeds meer mensen medische gegevens online. Vorig jaar deed 37 procent dit, een jaar eerder was dat 33 procent en 18 procent in 2020. Ook het gebruik van online diensten, zoals een online consult of herhaalrecepten aanvragen via internet, nam toe; van 26 procent in 2020 tot 34 procent twee jaar later.

Vooral tussen 2020 en 2021 nam het gebruik van internet voor deze medische diensten toe. Mogelijk komt dit door de coronapandemie, waardoor deze diensten in de eerste helft van 2021 meer digitaal werden aangeboden, terwijl er in de eerste helft van 2022 weer meer behoefte bestond aan persoonlijk contact.

Bijna drie kwart Nederlanders zoekt gezondheidsinformatie online
In de eerste helft van 2022 heeft 74 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder online gezocht naar informatie over gezondheid en leefstijl. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. Dit percentage is vergelijkbaar met dat van twee jaar daarvoor. Verder kocht 18 procent medicijnen via internet en 5 procent gebruikte betaalde gezondheidsapps.

Slimme gezondheidsapparaten populair, vooral bij jongeren
Nederlanders van 12 jaar of ouder maken steeds vaker gebruik van slimme gezondheidsapparaten. Slimme gezondheidsapparaten zijn bijvoorbeeld een bloeddrukmeter, tandenborstel of weegschaal die met internet is verbonden. Het gebruik  hiervan verdubbelde van 5 procent in 2020 naar 12 procent twee jaar later.

Nederlanders en Denen gebruiken meeste slimme gezondheidsapparaten
Van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar gebruikte 12 procent in 2022 slimme gezondheidsapparaten. Alleen in Denemarken (15 procent) werd dit vaker gedaan. Het EU-gemiddelde in 2022 was 6 procent. Het gebruik van slimme gezondheidsapparaten is ten opzichte van 2020 het meest toegenomen in Nederland, Oostenrijk en Tsjechië.

Geef een reactie