Mist gevolgd door bewolking

23-10-2022 BALK – Vanochtend vroeg komen in de buitengebieden van vooral de noordelijke provincies nog enkele ondiepe mistbanken voor, maar deze verdwijnen snel en zijn over het algemeen niet hinderlijk voor het verkeer. Vanuit het zuidwesten trekken velden sluierbewolking over het land, waardoor de zon een wat fletse aanblik krijgt. In de loop van de ochtend wordt de bewolking dikker en gaat de zon steeds vaker helemaal schuil achter de wolkendeken. Het eerste deel van de ochtend verloopt nog grotendeels droog met uitzondering van een licht spatje regen, maar later deze ochtend neemt vanuit het zuiden de kans op neerslag toe. De zuidelijke provincies krijgen vervolgens als eerste met wat lichte regen of motregen te maken. Het is aanhoudend zacht met temperaturen die oplopen richting 15 graden. De zuidoostelijke wind is daarbij overwegend matig van kracht.

Vanmiddag zacht, maar wel wisselvallig
De zone met regen zet gedurende de zondagmiddag koers richting het noorden en wisselt soms sterk qua intensiteit. Er zijn perioden met gestage lichte regenval en op andere plaatsen heeft het meer van een bui weg en plenst het even stevig door met kans op onweer. Met het wegtrekken van deze zone met neerslag komt vanuit het zuiden weer ruimte voor de zon. De temperatuur kan vervolgens oplopen naar 16 tot zelfs 20 graden. Als het regent is het een fractie frisser. De zuidoostelijke wind is matig boven land en vrij krachtig aan zee. Tijdens een bui is de wind wat vlagerig.

Vanavond droog met opklaringen, plaatselijk nog een felle bui
Via het noorden verlaat de strook met neerslag het land en op steeds meer plaatsen begint het op te klaren. Volledig droog wordt het echter niet, want vanuit Frankrijk en België zetten mogelijk nog enkele regen- en onweersbuien koers richting het zuiden van het land.

Morgen buien, hoge temperaturen en redelijk wat wind
Het zeer zachte oktoberweer weet ook na het weekend nog niet van wijken en de temperatuur blijft onverminderd hoog voor de tijd van het jaar. Met een stevige zuidwestelijke of zuidelijke windrichting wordt zeer milde lucht naar ons land gevoerd en de temperatuur loopt ’s middags op naar waarden tussen 16 en 20 graden, van noord naar zuid bekeken. Het weerbeeld is daarbij licht wisselvallig met een combinatie van zonnige perioden, stapelwolken en verspreid over het land buien. Tijdens een bui is kans op windstoten die vooral aan de kust kunnen uitschieten naar 75 km/uur.

Dinsdag geleidelijk minder buien
Langere droge perioden zijn aan de winnende hand vergeleken met de voorgaande dagen en de zon krijgt geregeld de kans om vrij uitbundig te schijnen. Ook komen stapelwolken tot ontwikkeling en sporadisch trekt nog een bui over, waarvoor je de paraplu even tevoorschijn moet toveren. De wind blijft sterke voorkeur houden voor de zuidwesthoek en de temperatuur stijgt naar 16 à 17 graden.

Overwegend droog en zelfs nog zachter
Vanaf woensdag neemt de buienkans steeds verder af en de tweede weekhelft staat zeer waarschijnlijk in het teken van rustig herfstweer met flinke zonnige perioden. De temperatuur doet er gezien de laatste verwachtingen nog een schepje bovenop en komt tijdens de tweede middaghelft zelfs tussen 18 en 22 graden uit. Daarmee is het bijzonder warm voor het einde van oktober.

Geef een reactie