Help de egel de winter door

22-10-2022 BALK – De temperatuur daalt en de bladeren vallen van de boom. Hoogtijd voor de egel om zich voor te bereiden op de winter. Ze worden actiever en meer zichtbaar, op zoek naar voedsel om zoveel mogelijk vet voorraad op te kunnen slaan. De kans is groot dat je ze in je tuin tegen komt zoekend naar hun lievelingsmaal. Ze kunnen alleen niet altijd genoeg voeding vinden, maar gelukkig kan jij ze helpen om de winter te overleven.

Waarom je egels vaker in de herfst ziet
Je hebt ze misschien al wel gespot in je tuin of in het bos: de egel. Zodra de bladeren van de bomen beginnen te vallen komen ze weer te voorschijn om zich voor te bereiden op hun winterslaap. Deze begint in oktober/november en duurt tot april/mei. In het voorjaar, als de temperaturen in de nacht weer stijgen en er weer voldoende voedsel te krijgen is, ontwaken ze uit hun diepe slaap. Bij zachte winters slapen egels echter niet de hele winter, dan zijn er ook nog insecten en slakken te vinden. Hiervoor verlaten ze graag even hun winterhol om op rooftocht te gaan.

Winterslaap van de egel
De lichaamstemperatuur van een egel daalt tijdens de winterslaap enorm. Het gaat van 36 graden naar nog geen 10 graden. Ook de hartslag gaat flink omlaag. Het lichaam doet er alles aan om zo min mogelijk energie te verbruiken en de kans op overleven zo groot mogelijk te houden. Een veilige plek om de winter door te brengen en voldoende vetreserves zijn daarbij van essentieel belang.

Wat eten egels?
Egels zijn gek op voedsel uit jouw tuin. Ze eten graag slakken, insecten zoals kevers en rupsen, jonge muizen en vogeltjes, maar ook kikkers en hagedissen. De droogte van afgelopen jaren heeft het alleen heel lastig gemaakt voor egels om genoeg voedsel te kunnen vinden. Ze moeten goed opgevet de winter in, anders raken ze ondervoed en overleven ze misschien de winter niet.

Wat kan ik doen om de egel de winter door te helpen?
Je kunt de egel enorm helpen door je tuin egelvriendelijk te maken en hen te helpen aan voeding en een fijne plek voor hun winterslaap. Hieronder meer tips over hoe je de egels de winter door kunt helpen.

  • Maak een rommelhoekje voor egels door van bladeren en takjes een hoopje te maken onder een struik of heg. Ook in een composthoop of stapel boomstammetjes liggen egels graag voor hun dagelijkse dutje en winterslaap.
  • Plaats een egelhuis in je tuin. Deze zijn kant-en-klaar te koop, maar het is nog leuker om deze zelf te maken. Maak een doos van minstens 30 cm breed, 40 cm diep en 30 cm hoog van ongeverfd, onbehandeld hout. Aan de korte zijde maak je een opening van 15 bij 15 cm. Leg binnenin wat hooi, zacht stro of droge blaadjes en zorg voor een goede ventilatieopening. Plaats het egelhuis met de opening weg van het noorden of noordoosten om tocht te vermijden.
  • Laat je tuin in de herfst gewoon zoals het is. Daarmee bedoelen we dat je gevallen bladeren gewoon tussen de planten laat liggen. Egels houden van een tuin met veel onderbegroeiing en rommelhoekjes. Hier komen namelijk veel insecten op af en dat eten ze graag. Niet alleen fijn voor de egels, je maakt hier ook vogels en andere dieren blij mee.
  • Zet een schaaltje water in de tuin en een kleine hoeveelheid voedsel zoals speciaal egelvoer, kattenvoer of hondenvoer. Zet geen melk neer, want daar krijgen ze diarree van.
  • Heb je een tuin met een schutting? Maak dan wat openingen aan de onderkant, zodat egels naar de tuin van de buren kunnen. Ook leuk om samen met alle buren een egelsnelweg te maken!

Help meer dieren de winter door
Wil je nog meer dieren de winter door helpen? Dieren zoals eekhoorns, vogels en insecten kunnen ook goed je hulp gebruiken. Maak eens een vogeltaartje of andere vogelsnacks voor in de tuin.

Geef een reactie