Minder warm en kans op buien

05-08-2022 BALK – De buien van afgelopen nacht trekken via het zuidoosten en oosten weg richting Duitsland, maar het is voorlopig nog niet klaar met de buiigheid. Vanuit het westen naderen namelijk nieuwe buien die later vandaag nog bepalend gaan zijn voor het weerbeeld. De wind is afkomstig uit een noordwestelijke hoek en is meestal matig van kracht. Hierdoor zal het vergeleken met de voorgaande dagen en stuk minder warm aanvoelen.

Vanmiddag: droger met opklaringen
Van west naar oost trekken verscheidene buien over. Het zwaartepunt van de buien ligt hoofdzakelijk boven het midden en noorden van het land. De zuidelijke provincies maken de grootste kans op langere droge perioden. Hier worden ook de hoogste temperaturen bereikt en warmt het nog op naar 23 à 24 graden. Lokaal kan het net zomers warm worden met 25 graden op de thermometer. Elders komt de temperatuur rond 20 graden uit. Op de Waddeneilanden wordt het door de frisse noordelijke wind niet veel warmer dan 18 of 19 graden. Gedurende de middag trekken de buien weg en breekt vanuit het westen de zon steeds vaker door. Vooral de namiddag staat in het teken van droog en vrij zonnig zomerweer.

Vanavond: vrij helder weer
Het is breed opgeklaard en tot zonsondergang schijnt de zon nog uitbundig. De temperatuur daalt wel redelijk snel tot onder 20 graden. De noordwestenwind is eerst vrij duidelijk aanwezig en gaat pas later in de avond liggen. Een zomerjas of vest komt dus nog goed van pas! De paraplu kan thuisblijven, want de kans op buien is verkeken. Tijdens de nacht naar zaterdag koelt het tijdens opklaringen sterk af. De minimumtemperatuur komt tussen 10 en 13 graden uit.

Morgen: droog met gemiddelde temperaturen
De eerste dag van het weekend verloopt droog en de zon is geregeld van de partij. Toch zal het niet altijd even voluit zonnig zijn. Door een aanhoudende noordelijke windrichting blijft vooral het noorden en westen gevoelig voor wolkenvelden die vanaf zee het land op drijven. Met uitzondering van een enkel spatje regen uit de dikkere wolkenlagen blijft het wel grotendeels droog. Dat maakt het een geschikte weekenddag om lange tijd buiten door te brengen. De temperatuur is gemiddeld voor de tijd van het jaar met 20 tot 24 graden van noord naar zuid. Op een windluwe plek in de volle zon zal het vrij snel zomers aanvoelen.

Zondag: meer zon en een fractie warmer
De tweede dag van het weekend doet zijn naam eer aan, want de zon krijgt meer ruimte om te schijnen. Wederom is de wind afkomstig uit het noorden en de kustgebieden blijven hierdoor wel kans maken op verscheidene wolkenvelden. De temperatuur komt een fractie hoger uit met tijdens het warmste moment van de dag zo’n 22 graden in het noorden en zomerse temperaturen rond 25 graden in het uiterste zuiden.

Volop zonneschijn en hogere temperaturen
Na het weekend draait de wind naar het oosten en daardoor bereikt warmere en drogere lucht ons land. De zon schijnt volop en neerslag wordt niet of nauwelijks verwacht. Het neerslagtekort zal alleen maar verder toenemen en van grootschalige verlichting van de droogte in ons land is geen sprake. Het beloven een paar volop zomerse dagen te worden met oplopende temperaturen. Maandag wordt het 24 tot 28 graden. De dagen daarna kan het regionaal tropisch worden met temperaturen rond 30 graden.

Geef een reactie