Landelijke hittegolf een feit

13-08-2022 BALK – Vandaag wordt de eerste landelijke hittegolf in Nederland sinds augustus 2020 een feit. In De Bilt komen we dan uit op de vijfde zomerse dag op rij, waarvan er ten minste drie tropisch zijn verlopen. In het zuidoosten van het land kan het zaterdagmiddag opnieuw lokaal 35 graden worden, elders loopt de temperatuur uiteen van 30 tot 34 graden. Later op de dag kan in het noordwestelijk kustgebied opnieuw een windje van zee opsteken waardoor het daar aangenaam afkoelt.

Het weerbeeld is nog altijd zonnig, al is het niet helemaal helemaal uitgesloten dat in het westen ’s avonds enkele sluierwolken vanaf zee binnen drijven. Daar schijnt de zon overigens prima doorheen. De wind komt uit het zuidoosten tot oosten en is matig, rond windkracht 3.

Opnieuw lokale tropennacht
De nacht naar zondag wordt opnieuw een warme. In stedelijke gebieden blijft het kwik rond of zelfs boven de 20 graden steken, elders koelt het af naar 16 tot 19 graden. Over de westelijke helft van ons land trekken soms enkele dunne sluierwolken. Elders blijft het vrij helder en waaien doet het nauwelijks.

Morgen drukkend warm
Morgen is de lucht niet meer strakblauw en trekt er van tijd tot tijd sluierbewolking over het land. Daarmee gaat de luchtvochtigheid ook omhoog en voelt het duidelijk een stuk broeieriger aan. De middagtemperatuur loopt op naar 30 graden op de meeste stranden tot 34 graden in het midden en zuiden van ons land. De wind draait naar het zuiden en neemt toe naar matig.

Morgenavond kan in het westen en noorden van Nederland een heel enkele bui vallen, maar de meeste plaatsen houden het nog wel droog. De wind draait vanuit het zuiden geleidelijk naar een zuidwestelijke richting en dan wordt de warmste luchtsoort naar het oosten weggeblazen.

Maandag: lokaal onweer
Het weerbeeld ziet er vanaf maandag anders uit. De bewolking neemt toe en er trekken van tijd tot tijd enkele regen- en onweersbuien over het land. Met name op maandagmiddag kunnen dit plaatselijk stevige buien worden, bij voorkeur in de zuidoostelijke helft van het land. Soms kan dit flink wat neerslag opleveren, maar hoe grootschalig de buien worden is nog wel wat onzeker. Hou onze regenradar wel wat beter in de gaten, zodat je niet verrast wordt door onweer.

Het wordt maandag nog wel tropisch warm in de oostelijke provincies met daar 30 tot plaatselijk 32 graden. Het westen bevindt zich dan al in de koelere lucht met 25 tot 27 graden. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee later op de dag mogelijk vrij krachtig.

Daarna langzaam koeler
De dagen daarna krijgen we met steeds iets minder warme lucht te maken. Dinsdag komen de maxima uit rond 28 graden en woensdag wordt het 24 tot 27 graden. Daarmee loopt de hittegolf op veel plaatsen nog wel een tijdje door. Dagelijks schijnt de zon geregeld, maar er is ook kans op enkele regen- of onweersbuien. Grootste kans daarop maken het zuiden en oosten van ons land.

Geef een reactie