Koud winterweer

17-12-2022 BALK – Vanochtend is het koud en kan het op veel plaatsen nog een tijd grijs en mistig zijn. De mist verdwijnt langzaam en in de middag zijn er ook zonnige perioden. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Mogelijk krijgt het noordwestelijk kustgebied later op de dag een enkele (winterse) bui. Bij een matige zuidenwind wordt het 1 of 2 graden. In het oosten en noordoosten vriest het de hele dag. Daarmee is het ideaal weer om te schaatsen op een ijsbaan. Ook op ondiepe plassen en kanalen kan worden geschaatst. Ga je het ijs op bij grotere plassen met dieper water, dan is voorzichtigheid geboden. Niet overal zal het ijs betrouwbaar zijn.

Dooi onderweg
Morgen beginnen we de dag koud met aan het begin van de ochtend in het binnenland 4 tot plaatselijk 9 graden vorst. Aan de kust is het wat minder koud.

In de ochtend kan de zon nog een tijdje schijnen, vooral in het noordoosten van het land. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. Eerst gaat het alleen om sluierbewolking en schijnt nog een zwak zonnetje.

In de middag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds dikker en raakt het geheel bewolkt. Het blijft overdag droog en de temperatuur stijgt langzaam maar gestaag. Zolang het vriest kan er nog geschaatst worden en het ijs is na die koude nacht op zijn dikst.

In het westen stijgt de temperatuur naar een paar graden boven nul en in het oosten vriest het nog een tijd. In de avond en in de nacht naar maandag krijgen we langzaam te maken met steeds zachtere lucht en tegelijkertijd neemt de kans op regen toe. Als de temperatuur in het oosten en noordoosten nog een tijd rond het vriespunt ligt is er kans op winterse neerslag en tijdelijke gladheid. In de loop van de nacht zet de zachte lucht door en wordt het 3 tot 7 graden.

Daarna zacht en regenachtig
Na het weekend hebben we een aantal grijze en zachte dagen met ook redelijk wat wind. Er zijn perioden met regen en het is zacht voor de tijd van het jaar. Maandag wordt het 7 tot 10 graden en dinsdag kan het 10 tot 13 graden worden. Ook ’s nachts ligt de temperatuur ruim boven nul. Later in de week gaat de temperatuur iets omlaag, maar het koude winterweer keert vooralsnog niet terug.

Geef een reactie