‘Kabinet zal vasthouden aan stikstofdoelen voor 2030’

16-08-2022 BALK – De natuur- en milieuorganisaties hebben de indruk dat het kabinet wil vasthouden aan 2030 als termijn waarop de stikstofuitstoot met 50% verlaagd moet zijn. Ze trekken die conclusie op basis van de gesprekken die ze maandag 15 augustus hebben gevoerd met de ministers Van der Wal voor Stikstof en Natuur en Jetten voor Klimaat en Energie. Het gesprek vond plaats onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes.

De ministers Jetten en Van der Wal wilden niet zeggen of er concessies gevraagd of gegeven zijn aan de natuurorganisaties. Jetten sprak van een gesprek dat vooral verkennend van aard was. “De natuurorganisaties stellen dat de natuur niet kan wachten. Er zijn gebieden die in 2025 zo beschadigd zullen zijn, dat ze amper te herstellen zijn”, zei minister Van der Wal. “Ook hebben zij duidelijk gemaakt dat er rechtszaken komen, als wij aan het jaar 2030 tornen.”

Bij het overleg waren onder meer Mobilisation for the Environment, Natuurmonumenten, Milieudefensie en LandschappenNL aanwezig. Het is het tweede gesprek dat bemiddelaar Johan Remkes voerde. Ruim een week geleden sprak hij met een reeks landbouworganisaties. Premier Rutte en minister Staghouwer van LNV, die vorige week ook bij aanwezig waren bij het overleg, waren dit keer afwezig.

Geef een reactie