Kabinet vergoedt vanaf 1 november kosten energie-intensief mkb

17-10-2022 BALK – Mkb-ondernemingen bij wie de energiekosten overeenkomen met minimaal 12,5% van de omzet, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Deze energie-intensieve mkb’ers krijgen een compensatie van 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelprijs. 

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft vrijdag 14 oktober de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de TEK die voor de periode november 2022 tot en met december 2023 gaat gelden. De verwachte kosten van de TEK kunnen oplopen tot circa 3,1 miljard euro. Om een uitvoerbare regeling te kunnen maken, vanwege Europese staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, kan openstelling van de TEK duren tot het tweede kwartaal van 2023.

Een deel van de energie-intensieve mkb’ers zit nu al in acute problemen en heeft nog de winter van 2022/2023 te gaan. Daarom heeft het kabinet ook besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit zoals voorschotten.

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK waaronder bakkers en productielocaties/werkplaatsen. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de TEK, maar voor hen geldt in lijn met Europese staatsteunregels een maximum bedrag per onderneming van 62.000 euro in plaats van 160.000 euro. Het eerder aangekondigde prijsplafond voor kleinverbruikers ondersteunt bovendien tenminste 250.000 bedrijven bij de gestegen energiekosten.

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op 1,19 euro per kuub gas en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO.nl gaat de TEK-regeling uitvoeren. Op de website van RVO.nl is daarom voor ondernemers een ‘Houd me op de hoogte pagina’ opengesteld, waarbij mkb’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK. Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht bij het Energieloket van de Kamer van Koophandel. Naast het geven van praktisch advies over bedrijfsvoering, verwijst de KvK gericht door naar de subsidies en regelingen bij uitvoerder RVO.nl waarmee ondernemingen kunnen verduurzamen of besparen.

Geef een reactie