Kabinet schrapt ook verbruiksdrempel binnen TEK

12-11-2022 BALK – Nadaeerder deze week door het kabinet al werd gemeld dat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) zou worden aangepast door een lagere drempel te gaan hanteren voor het aandeel van de energiekosten op de totale omzet van een onderneming is nu ook besloten om de verbruiksdrempels te laten vallen. Ook bedrijven die minder dan 5.000 m3 gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit gebruiken komen nu in aanmerking voor steun. Dit heeft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat donderdag 10 november toegezegd in de Tweede Kamer.

Minister Adriaansens stelt dat er door de aanpassing nu 62.000 bedrijven in aanmerking komen voor de steun. Dat waren er oorspronkelijk 41.000. De subsidie is 50% van de kostenstijging van het energieverbruik boven de 1,19 per m3 voor gas en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. Per bedrijf is maximaal 160.000 euro steun te verkrijgen. De kosten voor het pakket stijgen naar schatting met 500 miljoen naar 1,7 miljard euro.

Om energie-intensief te mogen worden genoemd, moeten de gas- en elektriciteitskosten samen minimaal 7% van de omzet van een bedrijf bedragen. Dat percentage was eerder vastgesteld op 12,5%, maar is naar beneden bijgesteld. Adriaansens verwachtte dat met de eerste aanappassing al 85% van de bakkersbedrijven, 40% van de voedingsspeciaalzaken en 36% van de kleine brouwerijen aan de voorwaarden van de regeling zouden voldoen. Met het loslaten van de eis voor een minimaal verbruik vallen deze percentages voor verschillende sectoren waarschijnlijk hoger uit.

Geef een reactie