Kabinet komt met Borgstelling MKB-Kredieten Groen

07-11-2022 BALK – Het kabinet komt met de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen) om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Het kabinet biedt met de BMKB-Groen een oplossing voor die financieringsproblemen bij investeringen gericht op het verlagen van de energiekosten. Ondernemers kunnen, afhankelijk van hun financier, per maandag 7 november gebruik maken van deze regeling. In totaal kan er tot 200 miljoen aan garanties worden verstrekt. 

De BMKB-Groen kan bijvoorbeeld gebruikt worden als garantie bij een lening om bijvoorbeeld een elektrische oven aan te schaffen of het bedrijfspand te verduurzamen. Het is een gunstige variant op de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers. Zo geldt nu voor alle ondernemers een borgstellingspercentage van per saldo 67,5%, dus 90% garantie op 75% borgstellingskrediet.

Een hoger borgstellingspercentage biedt meer mogelijkheden om meer ondernemers te kunnen financieren. Ook geldt een lagere provisie van 2% voor borgstellingen met een looptijd tot en met 6 jaar en een premie van 3% voor borgstellingen met een looptijd van langer dan 6 jaar tot en met maximaal 12 jaar. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat voor 90% garant op een krediet van maximaal 1,5 miljoen euro per onderneming.

Het aanvragen van een lening onder de BMKB-Groen gaat via de financier van de mkb’er. Non-bancaire financiers kunnen de BMKB-Groen per 7 november openstellen. Banken hebben meer tijd nodig om de regeling uit te voeren en kunnen per 2023 de BMKB-Groen aanbieden.

Mkb’ers die gebruik willen maken van de regeling moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De BMKB-Groen is beschikbaar voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen. Voor investeringen in bedrijfsmiddelen geldt wel dat die middelen opgenomen moeten zijn op de Energielijst. Deze lijst is op de website van RVO.nl te raadplegen. Investeringen in bedrijfspanden moeten minimaal tot energie-label C leiden.

Geef een reactie