Inflatie in februari 8,0 procent bij 1e inschatting

02-03-2023 BALK – Bij een 1e inschatting was de inflatie in februari 8,0 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari waren consumentengoederen en -diensten 7,6 procent duurder dan een jaar eerder.

Een inflatie van 8,0 procent in februari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 8,0 procent hoger zijn dan in februari 2022. De inflatie van 8,0 procent in februari komt dus niet bovenop de inflatie van 7,6 procent in januari.

Prijsontwikkeling productgroepen
Het CBS maakt naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Vier groepen vormen gezamenlijk de totale bestedingen van de CPI: industriële goederen exclusief energie en motorbrandstoffen; energie inclusief motorbrandstoffen; voedingsmiddelen, dranken en tabak; en diensten.

Nieuwe meetmethode energieprijzen
Vanaf verslagmaand juni 2023 gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer.

Geef een reactie