Het verhaal van: Brisket BBQ

29-04-2023 JOURE – De BBQ wordt steeds populairder. Online kom je steeds meer filmpjes tegen en worden de meest geweldige gerechten door de beste zogenaamde pittmasters klaargemaakt. Maar ook in de horeca en thuis is er steeds meer belangstelling voor professionele BBQ’s. Ook in De Fryske Marren hebben we nu een professionele winkel waar je terecht kunt voor al je benodigdheden.

De in Sneek geboren Fokke Hofman is in Antwerpen en begonnen als kok. Hij werkte daar anderhalf jaar in een restaurant. Vervolgens kwam hij bij in Rotterdam terecht om bij Herman den Blijker aan de gang te gaan. Daar was hij een echte allround keukenmeester die alles zelf maakte. Van eigen chocolade maken voor bij de koffie tot het fileren van vis.

Friesland

Om zijn kennis van vlees te vergroten besloot
hij te gaan werken in een Friese slagerij. Daar
eerde hij de kneepjes van het vak rondom de
diverse producten die er worden aangeboden.
Zo bracht hij door middel van verschillende
kruiden diverse smaken bij elkaar wat later
weer goed uit zou komen in zijn vak als kok.

Na het avontuur in de slagerij trok het beroep
als kok toch weer aan hem. Hij begon met zijn
oude liefde bij de Mallemok in Sloten. Daar was
hij drie jaar in dienst. Nu werkt hij daar nog
steeds maar dan als ZZP-er. Hij kreeg hier veel
vrijheid om te experimenteren met kwaliteits-
producten. Dit deed en doet hij veelvuldig met
een bijzondere tank-smoker van het merk
Meadow Creek.

Importeur
Omdat de bijzondere smokers waarmee hij werkt niet meer in te vinden was in Europa, nam hij samen met zijn broer Koos Hofman, contact op met de makers van het merk. Onlangs zijn zij met z’n tweeën naar Pennsylvania in Amerika geweest om kennis te maken met de makers van de speciale (tank)smokers. Daar werden zij gastvrij ontvangen door een Amish-gemeenschap die deze producten op ambachtelijke wijze zelf maken. En dat was toch ook wel een ‘bijzondere ervaring”.

Toen het eenmaal bekend werd dat de BBQ’s en smokers weer in Nederland verkrijgbaar waren nam er een zekere Jord Althuizen contact op met Fokke. Deze naam is bij enthousiastelingen ook wel bekend als de wereldkampioen BBQ. Daarnaast heeft hij diverse restaurants, is hij veel te vinden tijdens BBQ evenementen en is hij ook schrijver van diverse boeken. Reden van het contact was dat Jord Althuizen op zoek was naar een zogenaamde ‘pig’roaster. “Daar kun je namelijk hele varkens op leggen”; aldus Fokke.

Internationaal
Naast de nodige vraag uit ons eigen land timmert Fokke ook internationaal aardig aan de weg. Zo heeft hij tegenwoordig ook klanten in Duitsland, Frankrijk en België. Ondertussen zijn er ook contacten gelegd in Zwitserland.

Particulier
Nu zult u denken dat je alleen als groot (professioneel) bedrijf bij Brisket BBQ terecht kunt, maar niets is minder waar. Op dit moment zijn de zogenaamde  Shichirin’ BBQ’s erg in trek bij particulieren. Daarmee kun je met het hele gezin gezellig aan tafel BBQ-en. Op de vraag of het niet  vreselijk rookt krijgen we gelijk een resoluut antwoord :”Dat is helemaal niet aan de orde als je maar houtskool van goede kwaliteit hebt, en dat leveren wij uiteraard ook.”

Ook koud rookgeneratoren lopen op dit moment erg goed. Het is bedoeld voor de rookkast of rook-ton waarbij de temperatuur onder de 25 graden blijft. Dit zorgt voor een heerlijke rooksmaak aan je vlees, droge worst, spek of vis. Mocht je hier meer informatie bij Fokke over willen in winnen krijg je niet alleen advies over hoe je de generator moet gebruiken maar ook hoe je het beste je product kan voorbereiden en klaarmaken.

Wil je meer weten over Brisket BBQ of wil je kijken wat er allemaal te krijgen is in Joure, kijk dan ook eens op www.brisketbbq.nl.

Geef een reactie