Gure week met winterse buien

06-03-2023 BALK – We gaan een ronduit wisselvallige week tegemoet die vrij koud is voor de tijd van het jaar. De maxima liggen veelal tussen 4 en 6 graden en in de nachten is vooral in het binnenland soms sprake van lichte vorst. Dagelijks trekken buien of neerslaggebieden over ons land, die af en toe een winters karakter hebben. Vooral morgen en woensdag is er kans op een sneeuwdekje in het zuidoosten van het land.

Vanochtend enkele buien
Deze ochtend trekken enkele buien over het land. In de loop van de ochtend trekken de meeste buien via Duitsland weg en breekt op steeds meer plekken de zon even door.

Vanmiddag vrij koud
Rond het middaguur is het op veel plekken in ons land droog, maar in de loop van de middag trekken opnieuw enkele buien over het land. Het blijft overwegend bewolkt, alleen in het oosten breekt lokaal de zon even door. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar een graad of 6 bij een matige tot aan zee vrij krachtige zuidwestenwind.

Vanavond vanuit het westen regen
Ook komende avond is het weerbeeld nog ronduit wisselvallig. In de loop van de avond trekt vanuit het westen een actief neerslaggebied over het land. Op uitgebreide schaal valt gewoon regen, vooral dieper landinwaarts is echter ook wat natte sneeuw mogelijk. Hierbij neemt de wind flink in kracht toe. Er staat tijdelijk een vrij krachtige tot op de Waddeneilanden een harde westenwind, 5-7 Bft. In de nacht naar dinsdag wordt het in het noorden vaker droog en kunnen enkele opklaringen voorkomen. In het zuiden van het land blijft het regenen. De minima komen uit tussen 0 en 4 graden.

Morgen regen en (natte) sneeuw
Dinsdagochtend is het overwegend bewolkt en vooral in de zuidelijke helft valt van tijd tot tijd regen. In het noorden is het overwegend droog met slechts lokaal een enkele bui. Doordat we ons in koudere lucht begeven kan de neerslag in het zuidoosten steeds vaker overgaan in (natte) sneeuw. Vooral in Limburg is een papperig sneeuwlaagje niet helemaal uitgesloten.

Tijdens natte sneeuw ligt de temperatuur net boven nul. Elders in het land liggen de maxima in de middag rond 4 graden. In de namiddag en avond trekt het neerslaggebied via het zuidoosten weg, hierna volgen enkele sneeuwbuien die over het land trekken.

In de nacht naar woensdag blijven de meeste sneeuwbuien beperkt tot de kustgebieden. Elders in het land komen brede opklaringen voor en op uitgebreide schaal duikt de temperatuur onder het vriespunt. Hierdoor kunnen natte weggedeelten bevriezen waardoor het op uitgebreide schaal glad kan worden.

Woensdag zuidoosten winterse neerslag
Op woensdag hebben we te maken met een overwegend droge dag in een groot deel van het land. Er trekt echter wel een neerslaggebied over België en mogelijk valt er ook enige tijd (natte) sneeuw in de zuidelijke delen van ons land. De temperatuur komt uit rond een graad of 4 in een groot deel van het land. Alleen in het zuiden, tijdens perioden van sneeuwval, ligt de temperatuur net boven nul. Er waait een meest matige wind uit oostelijke richtingen.

Donderdag enkele (winterse) buien
Het is overwegend bewolkt en slechts lokaal breekt de zon even door. Verspreid over het land is wederom kans op enkele winterse buien. Veel neerslag valt er echter niet en op sommige plekken kan de dag ook gewoon helemaal droog verlopen. Het is iets minder koud dan voorgaande dagen. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 5 of 6 graden bij een veelal matige wind uit het zuidoosten.

Oplopende temperaturen
De dagen hierna laat de temperatuur een stijgende lijn zien. Echt aangenaam wordt het echter niet. Het blijft namelijk ronduit wisselvallig want dagelijks trekken neerslaggebieden of buien over ons land. Vrijdag kan er aanvankelijk nog wat winterse neerslag vallen maar gedurende de dag loopt de temperatuur flink op en zal de neerslag uiteindelijk overal gewoon regen zijn. Hierbij staat een stevige zuidwestenwind. Ook in het weekend is het regenachtig bij temperaturen die mogelijk oplopen tot in de dubbele cijfers. De wind is dan meestal matig tot vrij krachtig en komt uit het zuidwesten, 4-5 Bft.

Geef een reactie