GroentenFruit Huis plaatst kanttekeningen bij conclusie van SEO over btw-verlaging

31-03-2023 BALK – Deze week zijn de resultaten gepubliceerd van het onderzoek naar de uitvoerbaarheid van een btw-verlaging naar 0% op groenten en fruit. Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het kabinet. De brancheorganisatie voor handelsbedrijven in groenten en fruit GroentenFruit Huis vindt de conclusie die onderzoekers trekken teleurstellend en een stap terug op weg naar een gezonde samenleving.

Er wordt door SEO vastgesteld dat de btw-maatregel geen aantoonbaar gezondheidsverschil zal opleveren. In combinatie met andere maatregelen, geeft btw-verlaging wel de juiste stimulans voor een gezonde keuze, meent GroentenFruit Huis. Bovendien blijkt volgens de organisatie uit diverse onderzoeken dat prijsmaatregelen wel degelijk effect hebben.

De onderzoekers voorzien problemen met de uitvoerbaarheid en veel juridische procedures omdat producenten vinden dat hun producten ook onder het nultarief moeten vallen. In het rapport zijn diverse afbakeningsvarianten naast elkaar gezet. GroentenFruit Huis stelt dat door te beginnen met het afschaffen van btw voor onbewerkte groenten en fruit er al grote stappen gezet worden.

SEO Economisch Onderzoek voorziet ook hoge kosten. GroentenFruit Huis wijst op de hoge kosten voor gezondheidszorg in Nederland. Een lagere prijs voor groenten en fruit is  een stap richting gezondheidswinst. In combinatie met andere stimulansen zoals een gezonde schoollunch of werkfruit kan worden gewerkt aan een gezondere voedselomgeving. Dat leidt tot een verlaging van de gezondheidskosten, hogere arbeidsparticipatie en minder ziekteverzuim.

Geef een reactie