Grijze start van de dag, vanmiddag zonnig

02-03-2023 BALK – Na een periode met een veelal rustig en vaak zonnig weerbeeld staan we aan de vooravond van een weersomslag. Vandaag is het nog droog met flink wat ruimte voor de zon. Komende dagen komt vaker bewolking voor en in de loop van het weekend stijgt de buienkans aanzienlijk. Hierbij neemt de kans op winterse neerslag met de dag toe. Het wordt daarbij enkele graden kouder.

Vanochtend grijs in het midden en noorden
Deze ochtend hebben we te maken met een tweedeling in het land. In het noorden en midden is het grijs door de aanwezigheid van lage bewolking en eventueel wat mist. Hier ligt de temperatuur rond of enkele graden boven het vriespunt. In de zuidelijke helft van het land is het vanochtend helder en hier vriest het op uitgebreide schaal licht. In de loop van de ochtend zal ook in het noorden de mist verdwijnen en plaatsmaken voor zonnige perioden.

Vanmiddag flink zonnig
Het blijft overal droog en de zon domineert opnieuw het weerbeeld vanmiddag. Vooral in de zuidelijke helft is het zonovergoten. In het noorden en later ook in het midden komen enkele sluierwolken voor. Het is ook meteen de ‘warmste’ dag van de week. In het noorden stijgt het kwik naar een graad of 7. In het zuiden kan het lokaal zelfs 10 graden worden. Hierbij waait een veelal matige noordoostenwind die het voor het gevoel iets kouder maakt.

Vanavond toenemende bewolking
Vanuit het noorden neemt vanavond de bewolking verder toe. Het blijft wel overal droog en in de nacht naar vrijdag is op uitgebreide schaal mist mogelijk. Landinwaarts gaat het komende nacht licht vriezen. In de kustprovincies liggen de minima rond of net boven nul.

Morgen meer bewolking
De laatste dag van de werkweek begint vrij grijs want op uitgebreide schaal komt lage bewolking of wat mist voor. In de loop van de ochtend zal de mist verdwijnen en in de middag hebben we te maken met een mix van wolkenvelden en zon. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 7 tot 9 graden. De wind komt uit noordelijke richtingen en is matig van kracht, 3-4 Bft. Hierdoor voelt het overdag aan als een graad of 4. Een goede winterjas is dan ook zeker geen overbodige luxe als je naar buiten gaat.

Zaterdag lokaal een enkele bui
Zaterdag is vrij veel bewolking aanwezig en zoekt de wind de noordwesthoek op. Dit gaat gepaard met een toename in de neerslagkans. Lokaal kan een enkele bui vallen. Veel neerslag valt er zeker niet en op veel plekken zal het ook gewoon droog blijven. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 7 of 8 graden.

Zondag mogelijk wat winterse neerslag
Op de laatste dag van het weekend staan er meer buien op het programma. Hierbij is ook wat hagel en natte sneeuw mogelijk. Het wordt iets kouder dan voorgaande dagen. De maxima komen uit rond 5 of 6 graden, maar een matige noordwestenwind laat de gevoelstemperatuur zakken tot net boven het vriespunt.

Wisselvallig winterweer?
In de nieuwe week is het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Dagelijks worden buien vanaf de Noordzee aangevoerd. Deze hebben vaak een winters karakter. Mogelijk kan het tijdens intensievere buien kortstondig ook even wit worden. In de nachten is vaak sprake van lichte vorst. Tijdens heldere perioden neemt de kans op gladheid mogelijk toe door bevriezing van natte weggedeelten. Ook overdag is het een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Dagelijks stijgt de temperatuur naar 4 of 5 graden. Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in het begin van maart rond een graad of 8.

Geef een reactie