Gevreesde recessie lijkt vooralsnog uit te blijven

14-02-2023 BALK – Tegen alle verwachtingen in groeide de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van 2022 met 0.6%. Omringende landen hadden duidelijk minder goede cijfers. Reden van de groei kwam met name door de consumptie van huishoudens. Consumenten gaven vooral meer uit aan cultuur en recreatie, horeca, vervoer en communicatie.

De inflatie en hoge energierekening lijken de economie nauwelijks te hebben geremd. Naast consumenten gaf ook de overheid meer geld uit. Er werd meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen en infrastructuur.

De handel met het buitenland droeg flink bij aan de groei. De export steeg met 2,4 procent en de import met 2,2 procent, en dat levert per saldo dus meer op. De meeste bedrijfstakken boekten groei, vooral de zakelijke dienstverlening en de bouw.

Over het gehele jaar gezien komt de groei uit op een dikke 4,5%. Dat is de op 1 na hoogte groei in 22 jaar. Ondaks dat er nauwelijks sprake was van coronamaatregelen, kwam er wel een oorlog in Oekraïne, die weer een energiecrisis en hoge inflatie veroorzaakte.

Geef een reactie