Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt

30-08-2022 BALK – Het heeft lang geduurd maar de Europese Unie en haar voorzitter Ursula von der Leyen geven aan nu toh in te willen grijpen in de energiemarkt. De rekeningen vor stroom en gas zijn niet langer verantwoord voor inwoners en voor bedrijven. Er word achter de schermen gewerkt aan een noodinterventie.

Het idee is om de stroom- en gasprijzen van elkaar los te gaan koppelen. Eerder was deze optie zowel voor Nederland als de Europese Unie niet bespreekbaar. De maatregelen zouden binnen een aantal weken kunnen worden genomen. Een totale herinrichting van de energiemarkt zou begin volgend jaar plaats kunnen vinden. Een normale vorm van vraag en aanbod is op dit moment (erkent ook Duitsland) geen sprake meer.

Volgende week vrijdag komen alle ministers die verantwoordelijk zijn voor de energie bij elkaar en zal er worden besproken wat een ieder te doen staat. Verschillende landen binnen de EU hebben al aangekondigd dat ze een plafon insgesteld hebben wat betreft de prijzen. De Europese Unie ziet echter liever een algehele aanpak zodat er beter ingegrepen kan worden.

Geef een reactie