Elektrisch rijden nu (bijna) even duur als benzine auto

25-10-2022 BALK – Vorig jaar was het rijden van een elektrische auto en met name het tanken super voordelig. Je betaalde gemiddeld een tarief van 22 cent per kilowattuur. Bij een vrij stevig stroomverbruik van 20 kWh per 100 kilometer kostte het rijden met een eletrische auto 4,4 cent per kilometer aan stroom.

De brandstofprijzen zijn net als stroomprijzen enorm gestegen. Volgens onderzoek ligt de stroomprijs aan de pomp nu 200 procent hoger dan vorig jaar. Indien je een variabel contract hebt betaalt je ongeveer 65 cent per kWh. Omgerekend betaal je nu 13 cent per kilometer. Dat is nagenoeg hetzelfde wanneer een bezine auto 1 op 15 kilometer rijdt.

De fagelopen maanden zijn de tarieven bij de snellaadstations enorm gestegen. Waar je vorig jaar 59 cent betaalde aan de snelweg is dat nu 83 cent per kilowattuur. Superchargers van een bekend merk ging van 23 cent naar 73 cent en wil je gebruik maken van een ander merk dan betaal je gemiddeld 84 cent.

Bij 80 cent per kWh rijdt een elektrische auto voor 16 cent per kilometer. Met een literprijs van bijna 2 euro kun je dat de prijs met een benzine auto ook halen als je auto zuiniger rijdt dan 1 op 12,3. Wie niet thuis kan of wil laden, is dus afhankelijk van openbare laadpalen.

Geef een reactie