Eerst zon, vanmiddag regen en in het zuidoosten onweer

20-05-2022 BALK – Later vanochtend neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en vanmiddag volgt regen. In het zuidoosten komt het tot zware onweersbuien met lokaal veel regen, zware windstoten en hagel. Voor de neerslag uit wordt het nog 19-24 graden. In het weekend is er een veel rustiger weerbeeld. De zon schijnt flink, het blijft droog en het wordt 18-22 graden. Zondag is het overal een paar graden warmer. Na het weekend neemt de buienkans weer toe en wordt het ook weer minder warm.

Er zijn vanochtend flinke perioden met zonneschijn. Het is overal droog en er waait een zwakke zuidoostenwind. Het warmt snel op en om 11:00 uur is het 17 graden in het noorden en 21 graden in het zuiden en zuidoosten. Vanuit het zuiden neemt de (hoge) bewolking toe en later vanochtend wordt de bewolking vanuit het zuidwesten dikker. Rond het middaguur gaat het in het zuidwesten regenen.

Vanmiddag breidt de regen zich over het land uit en vooral in het zuiden en zuidoosten plenst het goed door. Over het zuidoosten van het land trekken zware onweersbuien met lokaal (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/uur en (grote) hagel van 2 tot 4 cm groot. Daar wordt ook de meeste regen verwacht en kan 20 tot 40 mm vallen. In het zuiden van Limburg zijn neerslagsommen tot 60 mm niet uitgesloten en lokaal valt nog wat meer. In de rest van het land valt 5 tot 15 mm en in het noorden blijft het bij een paar millimeter.

De temperatuur loopt voor de regen uit op naar 19 of 20 graden in het westen en naar 21-23 graden landinwaarts. In het zuidoosten kan het nog 24 graden worden. In de loop van de middag draait de wind naar het westen tot noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, heel even wordt de wind krachtig, windkracht 6. De temperatuur zet dan ook een flinke daling in en rond etenstijd is het 13 graden in het westen en 18 in het oosten. Wel breekt in het westen de zon weer door.

Vanavond trekken de zware buien snel naar het oosten weg. Over het noorden valt nog wat regen, elders schijnt de zon nog een tijdje en is het droog. Komende nacht zijn er brede opklaringen en is het op veel plaatsen droog. Slechts lokaal en dan vooral over het noorden valt lokaal een bui. De wind draait naar het zuidwesten en is matig en aan zee nu en dan vrij krachtig. De temperatuur daalt naar 10-11 graden.

Morgenochtend schijnt op veel plaatsen de zon. Landinwaarts komen ook wolkenvelden voor en in het oosten en noorden is een bui mogelijk.

Morgenmiddag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het is op veruit de meeste plaatsen droog en er waait een meest matige westenwind. De temperatuur loopt op naar maximaal 17 of 18 graden in het noorden en westen en naar 19 of 20 graden elders. In Brabant en Limburg kan het 21, lokaal 22 graden worden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het helder en droog. Er zijn hooguit wat velden hoge bewolking zichtbaar. Er staat niet meer dan een zwakke veranderlijke wind en het koelt af naar 6 tot 9 graden.

Zondag schijnt de zon flink door de aanwezige sluierwolken. In de middag verschijnen in het noordoosten ook enkele stapelwolken. Het blijft overal droog en er staat over het algemeen weinig wind. De temperatuur is weer duidelijk hoger met waarden van 19 of 20 graden direct op het strand en 21 tot 23 graden elders. Ten zuiden van de grote rivieren stijgt het kwik naar 24 graden en in Limburg kan het lokaal 25 graden worden. Daarmee is het heerlijk weer om lekker op pad te gaan voor een wandeling of fietstocht. Let wel op de zonkracht, want die is 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid met een kwartier kan verbranden.

Maandag trekken van zuidwest naar noordoost enkele buien over het land. Lokaal kan het even flink plenzen en vooral in het zuidoosten is ook onweer mogelijk. Tussen de buien door breekt ook de zon af en toe door. Er staat nog steeds een zwakke veranderlijke wind en het wordt 19 of 20 graden in het westen en 22, lokaal 23 in het oosten en zuidoosten.

Dinsdag schijnt af en toe de zon, maar er trekken ook weer enkele buien over het land. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig en in het Waddengebied nu en dan krachtig, windkracht 6. In de loop van de dag neemt de wind in kracht af. Met die wind wordt koelere lucht aangevoerd, want de temperatuur loopt op naar 16 tot 19 graden. Alleen in het zuidoosten kan het nog nipt 20 graden worden.

Ook woensdag trekken buien over het land, maar op Hemelvaartsdag is het op veruit de meeste plaatsen droog. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt woensdag 17 tot 19 graden, Hemelvaartsdag kan het in het oosten en zuidoosten alweer 20 of 21 graden worden.

Ook de dagen daarna is het (licht) wisselvallig weer. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden met van tijd tot tijd een bui. De temperatuur komt uit op waarden tussen 17 en 21 graden.

Geef een reactie