Daling huizenprijzen zet naar verwachting door

14-03-2023 BALK – Nederlandse banken denken dat door de verder gestegen rente de Nederlandse huizenmarkt sneller afkoelt af dan voorzien. Volgend jaar dalen de huizenprijzen naar verwachting met 3,1 procent. Wie nu een hypotheek afsluit, betaalt zo’n 3,0 tot 3,5 procentpunt meer rente dan begin dit jaar. Dat drukt het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen en zorgt voor fors hogere maandlasten.

Daaqrom zijn de verwachtingen voor de huizenprijzen en woningverkopen naar beneden bijgesteld. Voor 2023 wordt er nu vanuit gegaan dat de huizenprijzen gemiddeld 3,1 procent lager zijn dan dit jaar en in 2024 dalen ze met nog eens 2,0 procent, afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de rentes. Als de rente langer hoog blijft dan verwacht, dan zullen de prijzen meer dalen.

Rentestijging werkt sneller door dan verwacht
Behalve vanwege de sterker dan verwachte rentestijging is de raming ook tussentijds bijgesteld omdat de rentestijging sneller vat lijkt te hebben gekregen op de huizenmarkt dan was voorzien.

Als de rente hoog blijft, dalen de huizenprijzen de komende jaren flink
De verwachting is dat de huizenprijzen op kwartaalbasis vanaf het vierde kwartaal dalen. Gemiddeld liggen ze in heel 2022 naar verwachting nog wel 13,7 procent hoger dan het gemiddelde prijspeil in 2021. Voor 2023 is de verwachting dat het gemiddelde prijsniveau 3,1 procent lager uitvalt dan in 2022, gevolgd door een verdere daling van 2,0 procent in 2024. Naar schatting liggen de huizenprijzen daardoor in het laatste kwartaal van dat jaar 7,4 procent onder het niveau van het derde kwartaal van 2022. Dit is ongeveer gelijk aan het prijsniveau in het laatste kwartaal van 2021.

Daling aantal verkochte woningen naar verwachting minder sterk dan na financiële crisis
Hoewel er vanuit gegaan wordt dat de komende jaren er minder transacties plaats zullen vinden, is de verkoopdaling die wordt voorzien meer bescheiden dan wat er werd gezien inde nasleep van de financiële crisis. Toen wisselden op het dieptepunt van de markt nog maar iets meer dan 100.000 bestaande koopwoningen van eigenaar. In de twee jaar voorafgaand aan de meest recente piek zijn huizen ruim 33 procent in waarde gestegen. De meeste huiseigenaren blijven daardoor dus ‘boven water’ en houden (veel) overwaarde, zelfs als de prijzen dalen.

Geef een reactie