Begeleider nieuwkomers

19-04-2023 BALK – VluchtelingenWerk staat klaar voor mensen die in Nederland bescherming zoeken. Mensen die zijn gevlucht voor onderdrukking, oorlog of vervolging. In Nederland moeten zij weer helemaal opnieuw beginnen. Begrip en ondersteuning zijn daarbij heel hard nodig. Ga als maatschappelijk begeleider aan de slag bij VluchtelingenWerk in De Fryske Marren en help de nieuwkomers in onze gemeente met het opbouwen van een nieuw bestaan.

Nieuwkomers in onze gemeente hebben allemaal een verblijfsvergunning. Ze kunnen gaan beginnen met het opbouwen van hun leven in Nederland. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk regelen de maatschappelijke begeleiding van deze statushouders vanaf het moment dat zij een woning in de gemeente betrekken. Want voor de meeste nieuwkomers is die nieuwe start complex. Nederland is immers een land van regeltjes en bovendien worden veel zaken digitaal geregeld. Denk maar aan bankzaken en het DigID. De meeste mensen die hier nieuw zijn, beheersen de taal bovendien nog niet. Jouw steun en betrokkenheid zijn daarom hard nodig.

De vluchteling wordt praktisch wegwijs gemaakt in en geïnformeerd over de gemeente (loketten, diensten, winkels, verenigingen, activiteiten) en Nederlandse wet- en regelgeving. De vluchteling leert omgaan met zijn eigen financiën, post en administratie.

De maatschappelijk begeleider werkt onder leiding en begeleiding van een teamleider en werkt samen met andere vrijwilligers. Een traject Maatschappelijke begeleiding duurt 1 jaar, waarbij wekelijks twee tot vier uren begeleiding wordt gegeven aan (het gezin van) de vluchteling.

Voor deze mooie vrijwilligersbaan zoekt VluchtelingenWerk mensen die tijd en energie over hebben om vluchtelingen te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan; praktische kennis van de Nederlandse samenleving hebben; goede sociale vaardigheden en interesse/respect voor andere culturen en bereid zijn tot het volgen van cursussen.

Wat hebben wij je te bieden?

  • Een prettige werkomgeving
  • Samenwerking met andere vrijwilligers
  • Interne (basis)opleiding en trainingen
  • Reiskostenvergoeding
  • Professionele ondersteuning vanuit de organisatie en een leuk team om mee te werken!

Contact over deze vacature
Lijkt het je leuk om als maatschappelijk begeleider aan de slag te gaan, ben je nieuwsgierig of geïnteresseerd geraakt na het lezen van deze vacature? Meld je dan aan als vrijwilliger via deze link of neem contact op met de medewerkers van VIP!

Geef een reactie