Ahrendorgel concert 11 maart te Joure

08-03-2023 JOURE – Het geweldige Ahrend orgel in Joure zal op zaterdag 11 maart bespeeld worden door de nationale- en internationale bekende organist Eeuw Zijlstra. Het orgel, gebouwd door de Duitse orgelbouwer Jürgen Ahrend, klonk voor het eerst tijdens een kerkdienst in 1979. Eeuwe Zijlstra zal 2 per bijzondere orgelconcerten mét orkestbegeleiding uitvoeren, te weten; 

concert in d-mineur (G. F. Händel) en het concert in C-groot (J. Haydn). Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest speelt als intermezzo het soloconcert voor viool (Anita Jongerman) en hobo (Arco van Zon) (met strijkers begeleiding) van J.S. Bach.

Barokke en Klassieke werken in de prachtige akoestiek van de Hobbe van Baerdtkerk. Kaarten (zeer voordelig in de voorverkoop bij Primera Joure) zijn nu al verkrijgbaar! Het concert wordt georganiseerd door de stichting Vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk. Prijs: € 25,- (aan de kassa), voorverkoop: € 20,- en vrienden € 2,- korting op de entreeprijs

CV Eeuwe Zijlstra
Eeuwe Zijlstra heeft de opleidingen docerend musicus orgel (bachelor), uitvoerend musicus orgel (master) en kerkmuziek en koordirectie voltooid aan de conservatoria van Groningen, Alkmaar en Leeuwarden. Hij kreeg les van onder andere Jos van der Kooy, Wim van Beek en Rein Ferwerda. Daarnaast volgde hij vele masterclasses, waaronder bij Hans Haselböck en Anders Bondeman. 

Eeuwe is organist in onder meer de Grote Kerk in Harlingen, waar hij het Hinszorgel bespeelt, en in de Doopsgezinde kerk in Groningen. Ook is hij als organist werkzaam voor het Groninger Studenten Pastoraat in Martinikerk. Eeuwe verzorgt regelmatig concerten op het orgel in Krewerd dat wereldwijd gezien tot de zeer weinige nog bespeelbare orgels uit de late Middeleeuwen behoort. Ook is hij de vaste bespeler van het enige concertorgel in Noord-Nederland: het orgel in de grote zaal van het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen. 

Daarnaast heeft Eeuwe opgetreden in onder meer Tromsø, Norwich, Siberië en de Nederlandse Antillen. Ook is hij adviseur voor het orgelbeleid binnen de gemeente Groningen en als adviseur klassieke muziek verbonden aan de Kunstraad Groningen. 

Geef een reactie