30% minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht

21-01-2023 BALK – In het derde kwartaal van 2022 zijn ruim een derde minder nieuwbouw-koopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Er werden ruim 50 duizend bestaande koopwoningen verkocht, een daling van 6,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling is kleiner dan in het tweede kwartaal van 2022 (10,2 procent). Bij de nieuwbouwwoningen ging het om ruim 5 duizend transacties, 33,9 procent minder.

In totaal zijn er in het derde kwartaal 9,9 procent minder woningen verkocht. Dit is het zesde kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 13,7 procent hoger
In het derde kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 13,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning uit op bijna 474 duizend euro. Dit is lager dan het tweede kwartaal, toen bedroeg de gemiddelde prijs voor het eerst meer dan een half miljoen euro.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 11,9 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het tweede kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 18,4 procent hoger dan een jaar eerder.

In elf EU-landen stijgen prijzen harder
De huizenprijzen waren in het derde kwartaal van 2022 12,2 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland op de twaalfde plaats van landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie; vorig kwartaal was dit nog de vijfde plek.

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het derde kwartaal van 2022 gestegen met ruim 7 procent. De grootste stijgingen zijn in Estland (24,2 procent), Hongarije (21,0 procent) en Litouwen (19,3 procent). Denemarken was het enige land waar de huizenprijzen daalden, met 2,4 procent.

Geef een reactie