Zon, stapelwolken en enkele buien

25-09-2022 BALK – De zon schijnt geregeld en er komen stapelwolken tot ontwikkeling. Vooral de kustregio maakt kans op buien, maar ook dieper landinwaarts kan vandaag een bui vallen. Bij niet al te veel wind uit noordelijke richting wordt het 16 graden. Vanavond en komende nacht neemt de bewolking toe en gaat het regenen. Morgen is een druilerige herfstdag met veel regen en een harde wind. De dagen daarna blijft het koel en zeer wisselvallig.

Vanochtend vooral in het westen buien
Met een zwakke tot matige noordwestelijke wind worden enkele buien vanaf de Noordzee aangevoerd. De meeste buien trekken over de kustprovincies, maar enkele exemplaren doen het midden en oosten van het land aan. Hoe verder naar het oosten, hoe kleiner de buienkans over het algemeen deze ochtend. Tijdens lange droge perioden schijnt de zon en komen geleidelijk stapelwolken tot ontwikkeling. Met de zon erbij bereikt de temperatuur aan het einde van de ochtend waarden tussen 13 en 15 graden.

Vanmiddag zon, stapelwolken en lokaal een bui
Het is een vrij zonnige septembermiddag met stapelwolken. Landinwaarts kan een enkele stapelwolk tot een bui uitgroeien, maar dit zal niet op grote schaal gebeuren. De meeste buien zijn altijd nog weggelegd voor de kustregio’s. Al neemt ook hier in de loop van de middag de intensiteit en hoeveelheid buien steeds verder af. De noordwestenwind draait iets naar de westhoek en blijft zwak tot matig van kracht. Het warmt op naar maximaal 16 graden en daarmee is het wel vrij koel voor eind september. Op een beschutte plaats in de volle zon is het al snel een stuk aangenamer.

Vanavond toenemende hoge bewolking
De buiigheid neemt steeds verder af en met uitzondering van een paar lokale buien is het op veruit de meeste plaatsen droog geworden. De stapelwolken verdwijnen en het klaart tijdelijk nog even breed op, maar vanuit het westen drijven steeds vaker velden hoge bewolking over het land. De temperatuur zakt naar waarden tussen 10 en 12 graden. Later vanavond wordt de bewolking geleidelijk dikker. Hierdoor zal het ook niet veel verder meer afkoelen. Het blijft aanvankelijk nog wel droog. De wind is gedraaid naar het westen en is boven land zwak tot matig van kracht. Aan zee steekt steeds vaker een vrij krachtige westenwind op, windkracht 5. Tegen middernacht neemt in het noordwesten de kans op regen verder toe.

Komende nacht dikkere bewolking en regen
Van het noordwesten uit begint het komende nacht op steeds meer plaatsen een tijd te regenen of motregenen. Door de dikke laag bewolking en regen koelt het nauwelijks af en de minimumtemperatuur komt rond een graad of 10 uit. Aan zee is het mild met ongeveer 15 graden. De westenwind wordt verruild voor een zuidwestenwind en zwelt steeds verder aan. Boven land is de wind overwegend matig. In de kustregio waait het vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft.

Morgenochtend druilerig herfstweer, veel wind
De maandag gaat bewolkt van start en er komen perioden met regen of motregen voor. Soms kan het even een tijd wat steviger doorregenen. Een strook met intensievere neerslag bereikt de westelijke helft van het land en zal aan het begin van de ochtend al over de Randstad trekken. Hierdoor kan de ochtendspits drukker dan gemiddeld verlopen. Daarna trekt deze strook met regen verder zuidoostwaarts. Naast de regenachtige condities speelt de harde wind een grote rol van betekenis. Boven land staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan de kust en rond het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot hard en bereikt windkracht 5 tot 7. Daarbij zijn windvlagen rond 75 km/uur mogelijk. Het is ronduit fris met temperaturen van slechts 10 graden. Aan het einde van de ochtend draait de wind gestaag van het zuidwesten naar het westen en begint geleidelijk iets af te zwakken.

Morgenmiddag wegtrekkende regen gevolgd door buien
Gedurende middag trekt de meeste regen weg naar het zuidoosten. Zodra het droger begint te worden is het eerst nog vrij bewolkt, maar vanuit het westen breekt de zon vaker fel door. De wind draait naar het westen- tot noordwesten en blijft vooral aan zee nog duidelijk merkbaar met windkracht 5 of 6. Boven land is de wind overwegend matig van kracht. Met droog weer hoeven we voorlopig nog geen rekening te houden, want vanaf de Noordzee volgen buien. Daarbij is een kans op onweer. De temperatuur komt op het warmste moment van de middag met wat zonneschijn nauwelijks hoger uit dan 13 à 14 graden. Tijdens een periode met regen is het zelfs nog enkele graden frisser.

Morgenavond buiig met een frisse wind
Vanuit het noordwesten trekken talrijke buien over het land en daarbij is kans op onweer. De frisse wind is nog altijd duidelijk merkbaar en door opklaringen tussen de buien door daalt de temperatuur tot of net onder 10 graden. Tijdens de nacht naar dinsdag houdt de buiigheid aan.

Dinsdag wisselvallige herfstdag
Met een matige tot vrij krachtige noordwestenwind worden continu buien aangevoerd. Daarbij kan onweer of hagel voorkomen. Tussen de buien door zijn er felle opklaringen en dit levert een sterk wisselend weerbeeld op met grote lokale verschillen. Het is koel voor eind september met temperaturen rond een graad of 13. Dat ligt ruim onder het gemiddelde van 18 graden voor de laatste dagen van deze maand.

Woensdag afwisseling van buien en opklaringen
Na een ronduit buiige dinsdag maakt ook de woensdag kans op verscheidene buien, maar er komen relatief vaker droge perioden voor met ruimte voor de zon. Aan de temperatuur verandert vrij weinig en opnieuw is het ’s middags slechts 13 graden.

Aanhoudend wisselvallig, wel een fractie warmer
Later in de week blijven we te maken houden met een wisselvallig weertype waarbij het geregeld tot buien of langere perioden met regen komt. Door een draaiing van de wind richting het zuidwesten wordt mogelijk wel wat mildere lucht aangevoerd en de temperatuur kan hierdoor een fractie hoger uitvallen. Omdat de wisselvalligheid daarbij zeer waarschijnlijk aanhoudt, is van zonnig en warm nazomerweer voorlopig geen sprake.

Geef een reactie