Zon en wolken, later enkele buien

18-01-2023 BALK – Zon en stapelwolken wisselen elkaar af. Op de Wadden is kans op een bui. Vanmiddag stijgt de temperatuur naar 3 tot 5 graden. In het noordwesten raakt het bewolkt en ontstaan enkele buien. Komende avond en vannacht komen in het hele land buien voor. Aan de kust valt regen en wat hagel, in het binnenland is kans op (natte) sneeuw. De temperatuur daalt tot dicht bij het vriespunt. Ook donderdag en vrijdag trekken (winterse) buien over het land. In het weekend blijft het zo goed als droog.

Vanochtend vrij zonnig en droog
We beginnen de dag koud met op grote schaal vorst. Aan de kust ligt de temperatuur iets boven het vriespunt. Op de meeste plaatsen blijft het droog met zonnige perioden en stapelwolken. Alleen op de Wadden kan een enkel buitje voorkomen. Later in de ochtend stijgt de temperatuur boven het vriespunt.

Vanmiddag zon en wolkenvelden, noordwesten buien
Er zijn zonnige perioden en wolkenvelden. Aan de noordwestkust kan een bui voorkomen en later in de middag trekken over de Wadden, Friesland en Noord-Holland buien met kans op hagel. De temperatuur stijgt naar 3 graden in het zuidoosten tot 5 graden aan de kust. Er staat een matige zuidwestenwind. Aan de noordwestkust is de wind vrij krachtig tot krachtig en gaat het later in de middag hard waaien. Op de Wadden is tijdens buien kans op zware windstoten.

Vanavond winterse buien
Vanuit het noordwesten trekken buien over het land. In de kustgebieden valt regen of wat hagel bij een temperatuur van enkele graden boven het vriespunt. Daarbij is een enkele klap onweer mogelijk. Aan de kust staat een vrij krachtige westen- tot noordwestenwind. Op de Wadden en aan de noordwestkust kan het hard waaien en is kans op zware windstoten. Naarmate de buien verder het binnenland intrekken valt ook wat natte sneeuw. In het zuidoosten blijft het nog een tijd droog.

Vannacht kans op gladheid
Winterse buien trekken over het land. In het noorden en langs de westkust valt regen of wat hagel. In de rest van het land zijn de buien winters met natte sneeuw of sneeuw. De temperatuur ligt rond een enkele graad en kan tijdens winterse neerslag tot het vriespunt dalen. Hierdoor kan het plaatselijk glad worden.

Donderdagochtend noorden en oosten buien
Vooral in het noorden en oosten van het land komen buien voor met regen en natte sneeuw. In de Limburgse heuvels kan het nog sneeuwen. In het westen is het op een enkele bui na droog. De eerste uren kan het plaatselijk glad zijn door een winterse bui, maar ook door bevriezing als de temperatuur op een enkele plek nog even onder het vriespunt is gedaald. In de loop van de ochtend wordt het in de zuidelijke helft op steeds meer plaatsen droog en schijnt af en toe de zon. In het noorden komen enkele buien voor.

Donderdagmiddag zon, stapelwolken en enkele buien
Er is een afwisseling van stapelwolken en wat zon. Vooral in de noordelijke helft komen enkele buien voor, maar in de loop van de middag kunnen ook in de zuidelijke helft enkele buien ontstaan. Opnieuw valt in de kustprovincies vooral regen en wat hagel. In het binnenland valt soms wat natte sneeuw. De middagtemperatuur ligt tussen 3 graden in Zuid-Limburg en 6 graden aan de kust. Er staat een matige en aan de kust vrij krachtige westenwind.

Donderdagavond op grote schaal vorst
Er trekken enkele (winterse) buien over het land. Later in de avond en in de nacht naar vrijdag komen in het noordwesten en noorden nog enkele buien voor en blijft het in de rest van het land waarschijnlijk droog. Op veel plaatsen gaat het vriezen en hierdoor kan het plaatselijk glad zijn. Dicht bij zee en op de Wadden blijft de temperatuur iets boven nul. Ook een bui kan gladheid veroorzaken als deze over een gebied trekt waar het vriest.

Vrijdag enkele (winterse) buien
In de ochtend kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing en in het noorden ook door een winterse bui. In de loop van de dag kunnen in het hele land buien ontstaan. Er valt regen en soms ook wat natte sneeuw. Tussendoor zijn er ook perioden met zon. De temperatuur stijgt naar 4 graden in het oosten tot 6 graden in het westen. Alleen in de Limburgse heuvels is het met 2 of 3 graden wat kouder.

Daarna kouder en overwegend droog
Aan het begin van het weekend kan in het zuidoosten nog een enkele winterse bui voorkomen, maar daarna blijft het zo goed als droog. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af. In de avond en nacht vriest het op uitgebreide schaal. In loop van de ochtend stijgt de temperatuur boven het vriespunt en de middagtemperatuur ligt tussen 1 en 4 graden. Daarbij staat maar weinig wind.

Geef een reactie