Zomerse start van augustus

01-08-2022 BALK – Het is eerst bewolkt en in het midden valt lokaal wat lichte (mot)regen. De regen trekt naar het oosten weg en vanmiddag is het overal droog. Vanuit het westen klaart het breed op en breekt de zon door. De temperatuur loopt op naar 20 tot lokaal 26 graden. Morgen schijnt in het zuiden de zon volop. De temperatuur loopt op naar 23 graden op de Wadden en naar 29 in het zuiden. Woensdag wordt het met 25 tot 33 graden nog warmer. In de loop van donderdag koelt het geleidelijk af en vanaf vrijdag is het veelal 20 tot 25 graden.

Vanochtend: in het midden (mot)regen
Het is overwegend bewolkt en in het midden van het land valt af en toe wat lichte regen of motregen. De lichte regen trekt naar het oosten weg en het wordt op steeds meer plaatsen droog. Bovendien breekt zo nu en dan de zon even door. Er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordoostenwind en om 11:00 uur is het van noord naar zuid 18 tot 21 graden.

Vanmiddag: op steeds meer plaatsen zon
Het is overal in het land droog en vanuit het westen breekt de zon op steeds meer plaatsen flink door en uiteindelijk wordt het vrij zonnig. De noordenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt op deze eerste dag van augustus maximaal 20-21 graden in het noorden, 23-24 graden in het midden en 26 graden in het zuiden van het land.

Vanavond: vrij zonnige avond
De zon schijnt op veel plaatsen tot zonsondergang flink. Na zonsondergang (rond 21:30 uur) trekt vanuit het westen sluierbewolking over het land. Waaien doet het niet of nauwelijks en het koelt langzaam af. Om 20:00 uur is het nog 19 tot 23 graden. Uiteindelijk koelt het in de nacht flink af naar waarden tussen 10 graden in het noordoosten en 16 in het zuidwesten. Op de meeste plaatsen is het 11 tot 14 graden.

Morgenochtend: veel zon
De dag begint met volop zonneschijn. In het westen en noordwesten komt wat meer bewolking voor, maar het blijft overal droog. De wind is naar het zuiden tot zuidwesten gedraaid en is toegenomen naar matig boven land en naar vrij krachtig aan zee, windkracht 4 tot 5. Met die wind wordt warme lucht aangevoerd, want om 11:00 uur is het al 22 graden in het noorden en 24 in het zuiden.

Morgenmiddag: zomers warm
Er trekken sluierwolken over het land en landinwaarts komen ook stapelwolken voor. De zon schijnt op veel plaatsen flink en het blijft op de meeste plaatsen droog. In het (uiterste) noorden is later op de middag wel wat lichte regen mogelijk. De zuidwestenwind is matig en aan zee vrij krachtig en het wordt maximaal 24 tot 26 graden in het noorden en westen en naar 27 tot 29 graden elders met de hoogste temperaturen in het zuiden. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal een graad of 23.

Morgenavond: sluierwolken en zon
Er is vrij veel sluierbewolking, maar de zon schijnt daar goed doorheen. De zuidwestenwind neemt flink in kracht af en de temperatuur daalt langzaam. Om 21:00 uur is het nog 21 tot 25 graden en het is dan ook een heerlijke avond om lang buiten te zitten. In de nacht naar woensdag koelt het uiteindelijk af naar 16 tot 18 graden.

Woensdag: veel zon en zomers tot tropisch
De zon schijnt flink, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Vooral landinwaarts komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. In het noordwestelijk kustgebied is de wind soms vrij krachtig, windkracht 5. Later op de dag neemt de wind duidelijk in kracht af.

Het is zomers tot tropisch warm met maximaal 25 graden op de Waddeneilanden en 32, lokaal 33 graden in het zuiden van het land. In de kustgebieden is het 26 tot 29 graden, in het midden en oosten stijgt het kwik naar 30 of 31 graden.

Donderdag: snel warm, later afkoeling
Opnieuw schijnt de zon flink door de aanwezige sluierwolken heen. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke westenwind. Later op de dag draait de wind naar het noorden. De temperatuur loopt snel op naar maximaal 26 graden in het westen en naar 32, lokaal 33 graden in het oosten en zuidoosten. In het Waddengebied wordt het maximaal 23 graden. In de loop van de middag koelt het vanuit het westen geleidelijk af. Aan het eind van de middag en donderdagavond neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe.

Daarna: veel zon en lagere temperaturen
Vrijdag is het eerst bewolkt met in de ochtend landinwaarts nog enkele regen- of onweersbuien. In de middag is het droog en vanuit het westen breekt de zon door. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig, aan zee nu en dan vrij krachtig. De temperatuur is duidelijk lager en ligt tussen 21 en 25 graden.

In het weekend blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is meest matig en met 20 tot 25 graden is de temperatuur heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie