Wolken en zon

05-06-2024 BALK – De dag verloopt op de meeste plaatsen droog met flink wat ruimte voor de zon, alleen in Limburg is het langer bewolkt en valt mogelijk een bui. Het wordt 14 tot 18 graden. Ook de komende dagen is het vaak droog met geregeld zon, slechts af en toe komt het tot een bui. Voorlopig blijft het aan de koele kant met maximaal 20 graden.

Vanochtend rustig
In Limburg is veel bewolking aanwezig, terwijl elders de zon geregeld schijnt. De westen- tot noordwestenwind is zwak tot matig. De temperatuur loopt geleidelijk op: aan het eind van de ochtend ligt het kwik in het binnenland rond 16 graden. Met deze weersomstandigheden is het prima weer voor een ochtendwandeling.

Vanmiddag lage maxima, hoge zonkracht
Er is flink wat ruimte voor de zon, alleen in (het zuiden van) Limburg is het vaak bewolkt en kan een enkele bui vallen. Naast zonneschijn komen landinwaarts ook stapelwolken voor. De maximumtemperatuur ligt op 14 of 15 graden aan zee tot 18 graden landinwaarts bij een zwakke tot matige westenwind. In het Waddengebied waait het soms vrij krachtig, 5 Bft. Ondanks de vrij lage maxima is het in het zonnetje heerlijk weer. De zon is wel erg krachtig met UV-Index 5-6, waardoor een onbeschermde huid redelijk snel kan verbranden.

Vanavond helder, frisse nacht
Op de meeste plaatsen is het droog en helder bij een afnemende wind. Aan de westkust blijft de westenwind matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig. Aan het eind van de avond en tijdens de nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en draait de wind naar het zuidwesten tot zuiden. In het noordwestelijk kustgebied blijft de wind westelijk. In het oosten liggen de minima tussen 4 en 7 graden en in de kustprovincies rond 9 graden.

Morgenochtend enkel buitje
Er is vrij veel (hoge) bewolking aanwezig en vanuit het westen trekken enkele buitjes over. Af en toe is ruimte voor de zon. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Morgenmiddag wolken zon, en een bui
Landinwaarts wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af en vooral in de noordelijke helft komen enkele buien voor. Mogelijk gaat een enkele bui gepaard met hagel en onweer. Aan de westkust blijft het droog en kan genoten worden van een zonnige middag. Strandweer is het niet, want met 15 graden aan zee is het behoorlijk fris. De hoogste middagwaarden zijn weggelegd voor delen van Noord-Brabant en Limburg met maximaal 19 graden. Tijdens een bui daalt de temperatuur enkele graden. De westenwind is zwak tot matig.

Morgenavond opklaringen
Het is een rustige avond. Er staat weinig wind en op veel plaatsen is het helder. Later in de avond en tijdens de nacht naar vrijdag neemt de bewolking toe en kan in het noordwesten een bui vallen, elders blijft het droog. Het koelt weer behoorlijk af: de minima liggen rond 6 graden in het midden en oosten tot 10 graden aan de stranden.

Vrijdag geregeld zon
Het wordt een overwegend droge dag met een mix van zon en wolken. Uit dikkere bewolking kan een enkel buitje vallen, maar veel stelt dit niet voor. Het blijft aan de koele kant voor de tijd van het jaar met maxima van 17 graden in de kustgebieden en 20 graden aan de oostgrens.

Komend weekend zondag meeste zon
Zaterdag is het licht wisselvallig met droge perioden waarin de zon doorbreekt, maar ook enkele buien. Het wordt 16 tot 20 graden. Ter vergelijking: maxima van 18 tot 22 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Het is nog onzeker waar de buien vallen. Ook zondag is een bui mogelijk, maar de zon gaat wel vaker schijnen dan op zaterdag. Het is dan een fractie koeler. De wind maakt het voor het gevoel nog wat frisser, vooral in het noorden en noordwesten waait het af en toe vrij krachtig.