Winkeldiefstal toegenomen door zelfscan en inflatie

20-05-2023 BALK – Een voorzichtige schatting wijst uit dat er in het jaar 2022 tot 10% meer producten zijn gestolen in supermarkten. Dat komt neer op ongeveer €66.300,- aan schade. Dit is €20.000,- meer dan in het jaar 2021. Over de gehele branche gezien gaat het om ongeveer 70 miljoen euro.

Aardappelen, brood, groente en fruit werd veel gestolen. Naast de inflatie zijn ook de toenemende kosten van de boodschappen reden van het toegenomen stelen. 

Het zelf afrekenen lijkt diefstal juist in de hand te werken volgens het onderzoek. Eerder leek de kosten besparing op personeel uit te kunnen maar zijn de kosten bijna gelijk. Ondernemers zoeken nu naar oplossingen door bijvoorbeeld extra beveiligingscamera’s te installeren. Maar als je iemand betrapt heeft de politie niet de capaciteit om der daders aan te houden of op te pakken.

Medewerkers krijgen steeds meer negatieve ervaringen. Sommige klanten worden boos als ze een steekproef krijgen. Maar het gebeurd dat klanten soms een kleine €30,- moeten afrekenen terwijl er voor ruim €100,- aan boodschappen in de kar ligt. Naast hogere huren voor de winkelpanden, toegenomen lonen en toegenomen energierekeningen Volgens de supermarkten gaat de glans er snel af op deze manier.

Geef een reactie