Warmer weertype op komst

08-07-2024 BALK – Zomerse warmte probeert deze dagen terrein te winnen. Vandaag is het met 19 tot 22 graden al een fractie warmer dan de afgelopen tijd. Daarbij is eerst veel ruimte voor de zon. Later op de dag komt meer bewolking voor en kan wat lichte regen vallen. Morgen wordt het op uitgebreide schaal zomers warm. In de loop van de avond komt het echter tot stevige regen- en onweersbuien.

Vanochtend vriendelijke start van de dag
Deze ochtend is het heerlijk weer om er lekker op uit te trekken. Het is overwegend droog en de zon schijnt geregeld. De temperatuur loopt bovendien snel op en er staat weinig wind. Aan het einde van de ochtend neemt vooral in het zuiden de bewolking al wat toe.

Vanmiddag toenemende bewolking
De middag begint op de meeste plaatsen droog met nog geregeld ruimte voor de zon, maar al vrij snel neemt het aandeel bewolking toe. In de noordelijke helft gaat het vooral om stapelwolken, maar vanuit het zuiden trekken ook velden met hoge bewolking ons land binnen. In het noorden kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een lokale bui, terwijl in het zuiden juist wat licht gespetter mogelijk is uit wat dikkere bewolking. Op veel plekken blijft het echter ook droog en met maxima van 19 tot 22 graden is het wat warmer dan de afgelopen tijd. Toch zitten we daarmee nog steeds onder de gebruikelijke waarden van 19 tot 24 graden. Er staat een meest matige wind uit het zuidwesten.

Vanavond en vannacht lokaal wat gespetter
In de avond neemt de bewolking verder toe. Lokaal kan wat lichte regen of motregen vallen, maar echt nat word je er niet van. Vannacht is het op veel plaatsen bewolkt, maar in het oosten en zuidoosten komen ook enkele opklaringen voor. In de kustgebieden kan wat regen vallen. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 14 tot 16 graden.

Morgen zomers warm, later enkele stevige onweersbuien
Op dinsdag waait de wind uit het zuidoosten, waardoor we te maken krijgen met een opstoot van warme lucht. De temperatuur loopt snel op en in de middag wordt het op uitgebreide schaal zelfs zomers warm. In Limburg komen we zelfs in de buurt van tropische waarden met 29 graden. Elders stijgt het kwik naar 24 tot 28 graden met de laagste waarden in de kustgebieden. Alleen op de Waddeneilanden is het met 22 of 23 graden wat minder warm. Door de hoge luchtvochtigheid kan het wat benauwd aanvoelen.

Daarbij is het een lange tijd op de meeste plaatsen droog met vooral in het binnenland veel ruimte voor de zon. In de kustgebieden komt meer bewolking voor en kan gedurende de dag soms wat regen vallen. Aan het einde van de middag trekken via het zuidwesten enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. Gedurende de avond trekken deze buien noordoostwaarts het land over. Regionaal kunnen de buien pittig uitpakken met veel regen in een korte tijd, hagel en mogelijk ook zware windstoten. Houd onze berichtgeving en radar in de gaten als jij de deur uit moet!

Woensdag droog op het meest gunstigste moment
Woensdag speelt het Nederlands elftal de halve finale van het EK. Aangezien de oranjekoorts grote hoogte heeft bereikt zullen veel pleinen en cafés weer overvol staan en het ziet er deze woensdag gunstig uit voor horecaondernemers. Helemaal droog houden we het niet, maar de buien vallen op het meest gunstigste moment. Overdag is vooral het binnenland gevoelig voor enkele buien. De kustgebieden houden het een stuk droger met geregeld ruimte voor de zon. De wind komt uit het zuidwesten en de temperatuur valt dan ook weer wat lager uit dan op dinsdag. De maxima komen uiteindelijk uit tussen 20 en 24 graden. In het oosten en zuidoosten kan het lokaal nog zomers warm worden. In de loop van de middag trekken de meeste buien via het oosten het land uit en tijdens de aftrap, om 21:00 uur, is het overal droog met nog enige tijd flink wat ruimte voor de zon. Aan het begin van de wedstrijd is het op veel plekken nog een graad of 20 en daarmee is het heerlijk weer om de wedstrijd buiten op een plein te kijken.

Donderdag overdag vaak droog
Op donderdag is het vaak droog met geregeld ruimte voor de zon. Lokaal kan een enkele bui vallen, maar grote hoeveelheden zijn niet aan de orde. Bij een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten wordt het 20 tot 24 graden. Daarmee is het op veel plekken heerlijk buitenweer. In de loop van de avond en in de nacht naar vrijdag kunnen enkele stevige regen- en onweersbuien over het land trekken.

Daarna normaal Hollands zomerweer
De dagen daarna komt de wind waarschijnlijk uit het westen tot zuidwesten, waardoor we gevoelig blijven voor enkele buien die vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd. De temperatuur ligt ook rond de normaal van grofweg 19 tot 24 graden. In de nieuwe week neemt de kans op een warmer weertype weer toe.