Warme oktoberdag met veel wind

05-10-2022 BALK – Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft overdag droog en er staat een stevige, enigszins vlagerige zuiden- tot zuidwestenwind. Boven land matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. Vanavond trekt wat lichte regen over het land, maar vannacht en ook morgen is het droog. De zon schijnt morgen flink en het wordt 17-18 graden. Vrijdag is het droog met pas in de avond enkele buien, zaterdag komt het tot buien, maar zondag is het weer op veel plaatsen droog. De temperatuur komt uit op 16 tot 18 graden.

Vanochtend wolkenvelden, ook af en toe zon
Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De meeste zon is weggelegd voor het oosten en zuidoosten. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee tot krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur, die afgelopen nacht niet lager uitkwam dan 11 tot 15 graden, loopt snel op. Om 11:00 uur is het al 16-17 graden.

Vanmiddag warm en bewolkt
Vanuit het westen wordt de bewolking geleidelijk dikker en gaat de zon steeds vaker schuil. Het blijft nog wel droog. Er staat een stevige, enigszins vlagerige zuidwestenwind. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig en in het Waddengebied nu en dan hard, windkracht 7. In de kustgebieden zijn zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur mogelijk. De temperatuur loopt op naar maximaal 19 graden in het westen en naar 20-21 graden in de rest van het land. In het zuidoosten kan het lokaal 22 graden worden.

Vanavond en vannacht vanuit het westen wat regen
Het is bewolkt en vanuit het westen trekt een gebied met wat lichte regen over het land naar het oosten. Naar verwachting is het maximaal 2 tot 3 uur nat en later vanavond is het in het westen weer droog. In de nacht verlaat de regen het oosten van het land en is het op veel plaatsen weer droog. Alleen in het noorden van het land en met name in het Waddengebied kunnen nog enkele buien voorkomen en daarbij is kans op zware windstoten tot 75 km/uur. Het klaart op en bij een langzaam afnemende zuidwestenwind daalt de temperatuur naar 8 tot 11 graden.

Morgen veel zon
De zon schijnt flink en het blijft overal droog. In de ochtend komen vooral in het noorden nog enkele wolkenvelden voor, elders is de lucht blauw. De temperatuur loopt weer snel op en aan het eind van de ochtend is het 14-15 graden.

In de middag schijnt de zon flink. Landinwaarts kunnen enkele kleine stapelwolken ontstaan, maar het blijft droog. De zuidwestenwind is matig, aan zee soms vrij krachtig en in het Waddengebied af en toe krachtig, windkracht 3 tot 6. De temperatuur loopt op naar maximaal 17-18 graden. Dat is weliswaar wat lager dan vandaag, maar doordat er minder wind staat is het heerlijk herfstweer voor een buitenactiviteit.

In de avond is het helder en ook in de nacht naar vrijdag is er weinig bewolking boven ons land aanwezig. Pas in de loop van de nacht neemt vanuit het westen de bewolking weer wat toe. Het is droog en bij een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind daalt de temperatuur flink. In het oosten kan het afkoelen naar 5 of 6 graden, in het westen wordt het niet kouder dan een graad of 9.

Vrijdag op veel plaatsen nog droog
Er is vrij veel sluierbewolking aanwezig, maar vooral in het oosten en zuidoosten schijnt eerst de zon. In het westen en noordwesten is de bewolking dikker en kan een enkele bui voorkomen, elders blijft het droog. Er waait een matige, in de kustgebieden (vrij) krachtige zuidwestenwind (4-6 Bft) en het wordt maximaal 17 of 18 graden.

Vrijdagavond neemt de bewolking toe en later op de avond en in de nacht naar zaterdag trekt een aantal buien over het land. Bij een stevige wind daalt de temperatuur naar 9 tot 11 graden.

Weekend zaterdag buien, zondag veelal droog
Zaterdag is er een mix van zon, wolken en verspreid over het land enkele buien. In de loop van de middag neemt de buiigheid alweer af en schijnt wat vaker en langer de zon. Er waait een matige, in het noorden vrij krachtige en in het Waddengebied krachtige westen- tot noordwestenwind (4-6 Bft). Daarmee wordt iets minder warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 16-17 graden.

Zondag schijnt geregeld de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Op een lokaal buitje na is het droog. Er staat over het algemeen maar weinig wind uit het zuiden tot zuidwesten en het wordt 16 graden in het noorden en 18 in het zuiden. Het is dan ook een heerlijke zondag voor een herfstwandeling of fietstocht.

Volgende week geleidelijk wisselvalliger
Na het weekend is het maandag nog op de meeste plaatsen droog met naast wolkenvelden ook af en toe zon. Vanaf dinsdag neemt de buienkans geleidelijk toe. Langzaam wordt het ook minder warm. Maandag liggen de maxima tussen 17 en 19 graden, eind volgende week is het maximaal 15-16 graden.

Geef een reactie