Vroeg herfst voor bomen

23-08-2022 BALK – Bomen verkleuren en bladeren laten los. Op de grond vind je beukenootjes en eikels. En dat in augustus. De eikels die uit de bomen vallen zijn ook bijzonder klein. Meestal vallen de eikels pas in september en soms pas in oktober. Dan zien de eikels er ook anders uit. Nu vind je eikels die nog groen zijn en waar dieren ziek van kunnen worden als ze worden opgegeten.

De afgelopen zie het fenomeen steeds eerder ontstaan. Overdag krimpen de bomen vanwege de warmte en in de nacht zuigen ze zich weer vol met water en groeien de bomen een klein beetje. Wat je nu ziet is dat de zwelling en het krimpen steeds meer afneemt. Dat is volgens wetenschappers een zorgelijke ontwikkeling. Het groeiseizoen is nog bezig, maar dat de natuur flinke tik heeft gekregen is al duidelijk.

In de bossen is er een ander beeld ontstaan. Er is meer diversiteit in bomen en planten gekomen. Wel hebben de inheemse soorten hier hinder van. Zo is er een schimmel vanuit Azie naar Nederland over gekomen. Het herstel in grotere en oudere bossen gaat over het algemeen wel snel. Toch zullen de bossen er anders uit komen te zien. De fijnspar verdwijnen en krijgt ook de lariks het moeilijk. Andere soorten zullen het echter beter gaan doen.

Geef een reactie