Vrij zonnig en warm zomerweer

30-08-2022 BALK – Komende dagen is er veel ruimte voor de zon, maar er trekt ook sluierbewolking over het land. Vooral in het zuiden is de bewolking soms wat dikker en vannacht kan vooral in Limburg een bui voorkomen. De maxima liggen deze week dagelijks tussen 22 graden aan de noordwestkust en lokaal 27 graden in Limburg. Vanaf vrijdagmiddag neemt de kans op buien vanuit het zuiden geleidelijk toe.

Vandaag: vrij zonnig met meeste bewolking in het zuiden
Vanochtend is het vrij zonnig. Er trekt wat sluierbewolking over het land, maar daar weet de zon meestal goed doorheen te schijnen. De meeste bewolking trekt over de zuidelijke helft van het land. Net ten noorden van de Waddeneilanden trekken een paar buien langs. De zon warmt de lucht vanochtend snel op naar 20 graden aan zee tot 22 in Limburg rond het middaguur. De noordoostenwind neemt toe naar matig, windkracht 3-4.

Vanmiddag blijven we te maken houden met sluierbewolking en zon. Vooral in het zuiden kunnen ook stapelwolken ontstaan, waardoor de zon soms schuilgaat. Het blijft overal droog en het is prima weer om er op uit te trekken. Het wordt 22 graden in het noordwesten, 24 in het westen en midden en 25 à 26 in het zuiden en oosten. In Limburg kan het lokaal zelfs 27 graden worden. Door een lage luchtvochtigheid voelt het niet benauwd aan. Daarbij waait het meest matig uit het noordoosten. Aan zee is de wind soms vrij krachtig, windkracht 5.

Verbranden doe je in deze tijd van het jaar niet zo snel meer, maar tussen 12 en 15 uur is de zon nog wel vrij krachtig met zonkracht 5. Je onbeschermde huid kan dan binnen 20-40 minuten verbranden. Smeer je dus op de uren met de felste zonneschijn nog in, zeker als je op het strand en bij of op het water bent. Door reflectie van zonlicht valt de zonkracht daar hoger uit.

Vanavond en vannacht: toenemende bewolking en kans op een bui
De hoeveelheid sluierbewolking neemt vanavond overal toe en in het zuiden en zuidoosten trekt dikkere bewolking over. Daar waar alleen sluierbewolking overtrekt is rond 20:30 uur kans op een mooie gekleurde zonsondergang. De temperatuur ligt als de zon ondergaat tussen 18 graden op de Wadden en 23 in Limburg. Vannacht wordt de bewolking in het zuiden en zuidoosten nog wat dikker en vooral in Limburg kunnen een paar buien voorkomen. Het koelt bij een zwakke tot matige noordoostenwind af naar 11 graden in het noordoosten tot 14 graden in het zuiden onder de bewolking.

Morgen: steeds zonniger
De dag begint morgen met veel sluierbewolking en in het zuiden en zuidoosten komt dikkere bewolking voor. In Limburg start de dag nog met een lokale bui. In de loop van de ochtend trekt de bewolking oostwaarts weg, waardoor het steeds zonniger wordt. Vooral in het zuiden en zuidoosten ontstaan ’s middags weer wel wat stapelwolken, maar het blijft waarschijnlijk droog. Als er toch nog een bui ontstaat zal dit in Zuid-Limburg zijn.

De maxima komen uit op 22 graden in het Waddengebied tot 25 à 26 graden in het zuiden en oosten. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige, oosten- tot noordoostenwind.

Woensdagavond lossen de stapelwolken in het zuiden geleidelijk op en wordt het overal vrij helder. Alleen Limburg kan gevoelig blijven voor wat dikkere wolken. In de nacht naar donderdag koelt het af naar 15 graden aan zee tot lokaal 10 graden in het binnenland.

Donderdag: zonnig nazomerweer
Ook donderdag zien we de zon volop schijnen. Verder zijn aan de blauwe lucht wat sluierwolken te zien en ontstaan ’s middags een paar stapelwolken. Ook donderdag zijn de meeste wolken voor het zuiden en is het zonnigste weerbeeld voor het noorden.

Bij een meest matige oostenwind wordt het 23 graden aan zee tot 27 in Limburg. Dit zijn hoge waarden voor de eerste dag van de meteorologische herfst. Normaal is het 19-21 graden. Wat dat betreft kunnen we dus gelijk spreken van aangenaam nazomerweer.

Vrijdag: meer bewolking en in het zuiden misschien een bui
Op vrijdag neemt de hoeveelheid sluierbewolking vanuit het zuiden toe. Mogelijk volgt later op de dag vanuit België ook een aantal buien. Of deze buien de zuidelijke provincies van ons land echt aandoen is nog zeer onzeker, maar wel iets om rekening mee te houden als je daar die middag en avond buitenplannen hebt. Opnieuw staat er een matige oostenwind en warmt het op naar 23 tot 27 graden. Met de laagste temperaturen aan de noordwestkust en de hoogste in Limburg.

Vanaf het weekend toenemende buienkans
In het weekend stroomt veel vochtigere lucht uit over ons land. Hoewel de temperaturen met 22-27 graden vergelijkbaar blijven met de voorgaande dagen zal het een stuk warmer aanvoelen. Het broeierige weer kan ook uitmonden in een aantal buien. Heel zwaar en talrijk lijken de buien vooralsnog niet te worden, maar de neerslagkans neemt wel toe naar 60%. Of er precies bij jou een verfrissende bui valt is natuurlijk afwachten.

Na het weekend blijft het warm met dagelijks enkele buien. Daarbij neemt de kans op onweer toe. Later in de week wordt het waarschijnlijk een paar graden minder warm met maxima rond 21 graden.

Geef een reactie