Vrij warm lenteweer met alleen op zaterdag een bui

06-05-2022 BALK – Vandaag begint vrij rustig en mistig. Al snel brandt de zon de mist weg, waarna we vanmiddag vrij zonnig aan het weekend kunnen beginnen. De komende tijd is het meestal droog en best fraai lenteweer met genoeg ruimte voor de zon. In de middag is het vrij warm voor begin mei. Alleen zaterdag is het minder mooi door wolkenvelden en een paar buitjes.

Op veel plaatsen is het vanochtend grijs en mistig. In het verkeer is de mist soms lastig, want het zicht is lokaal minder dan 200 meter. Na de ochtendspits zal de meeste mist verdwenen zijn en schijnt de zon volop. Aan het einde van de ochtend is het 15 of 16 graden. Aan zee is het door een matige zuidwestenwind iets frisser.

De zon schijnt volop vanmiddag, vooral in de kustprovincies. Verder landinwaarts zijn vriendelijke stapelwolken ontstaan. Het blijft op de meeste plaatsen de hele middag droog. Met 18 graden vlak aan zee tot 23 graden in Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek is het vrij warm voor de tijd van het jaar. Langs de kust waait een matige zuidwestenwind, daardoor voelt het aldaar frisser aan. De zon is in deze fase van de lente vrij krachtig. Hou er rekening mee dat je binnen 20 minuten kunt verbranden.

In de avond verschijnen van het westen uit hoge sluierwolken. Dat is een teken dat het weer gaat veranderen. In de loop van de avond wordt de bewolking steeds dikker, maar waarschijnlijk is op veel plaatsen mooi avondrood te zien. Het is nog lange tijd best prettig buiten. Er staat weinig wind en bij zonsondergang is het 13 tot 18 graden.

In de nacht naar zaterdag gaat het in de westelijke helft af en toe regenen bij een temperatuur van 10 of 11 graden. In het oosten blijft het in de nachtelijke uren grotendeels droog maar door de bewolking koelt het niet verder af dan 8 tot 10 graden.

Morgenochtend is het bewolkt en regent of motregen het af en toe. Later in de ochtend wordt het in het westen van het land droog. Tegen koffietijd is het 13 graden in het westen tot 16 graden in het oosten van het land en kan de zon op sommige plaatsen even doorbreken. De wind waait zwakjes uit westelijke richtingen.

Morgenmiddag draait de wind naar het noorden en neemt toe naar matig, windkracht 3 of 4. Het klaart geleidelijk op steeds meer plaatsen op. In het zuidoosten van het land blijft de kans op een bui echter nog aanwezig. Het wordt maximaal 14 tot 19 graden. Daarmee is het frisser dan vrijdag.

Morgenavond blijft het overal droog en wordt het vanuit het noorden tamelijk helder. De noordelijke wind zwakt geleidelijk iets af. Halverwege de avond is het 13 tot 16 graden.

In de nacht naar zondag is het helder en droog. Het wordt een koude nacht met minima van 4 tot 7 graden. Vooral langs de oostgrens kan het plaatselijk aan de grond vriezen. Hou rekening met de vorstgevoelige planten.

Moederdag verloopt droog en vrij zonnig. Met veel zon en een zwakke tot matige noordelijke wind wordt het in de middag 15 graden in het Waddengebied tot 20 graden in Limburg. Het is prima weer om eropuit te trekken en moeders in het zonnetje te zetten.

Na het weekend blijft het droog. De zon schijnt dagelijks geregeld. Soms zijn er momenten met meer wolken. Tot en met woensdag gaat de middagtemperatuur stapsgewijs omhoog naar 22 tot 25 graden.