Vrij koud voorjaarsweer

24-04-2023 BALK – We hebben te maken met duidelijk te koud lenteweer. Er trekken buien over het land en daarbij waait een stevige noordwesten. De maxima liggen rond 10 graden. Pas vanaf donderdag, Koningsdag, gaat de temperatuur geleidelijk omhoog. De kans op een bui of wat regen blijft echter ook dan aanwezig.

Een gebied met wolken en regen trekt langzaam oostwaarts weg. Vanmiddag is er een afwisseling van wolkenvelden en enkele zonnige momenten. Van west naar oost trekken enkele buien over het land, soms met hagel en daarbij is ook lokaal onweer mogelijk. De winterjas kan bovendien weer uit de kast worden gehaald. Een stevige noordwestenwind blaast koude lucht naar ons land: het wordt tijdens droge perioden niet warmer dan 9 tot 11 graden, in buien is het nog frisser. De wind is matig tot krachtig, 4-6 Bft, en die maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder.

Opklaringen in de nacht
Vanavond en in de nacht naar dinsdag komt nog een enkele bui voor, maar op veel plekken wordt het meest droog. Tijdens opklaringen koelt het flink af: de minima liggen tussen 1 en 3 graden in het oosten tot een graad of 5 aan zee. Tijdens flink heldere perioden kan het in het binnenland aan de grond vriezen. Voor mistbanken waait het te hard, dus dat vormt geen risico.

Dinsdag koud voor eind april
Dinsdag hebben we opnieuw met vrij koud weer te maken. Het wordt slechts 8 of 9 graden in het noorden tot lokaal 11 graden in Limburg. Ter vergelijking: normaal wordt het in deze periode een graad of 16. Vooral in de ochtend vallen verspreid over het land enkele buien met kans op hagel. De middag verloopt vaker droog en dan schijnt de zon geregeld. Hierbij waait een matige tot aan zee vrij krachtige noordwestenwind, 3-5 Bft. In de nacht naar woensdag is het droog met enkele opklaringen. In het binnenland kan het tot een graadje vorst komen. De wind zwakt dan geleidelijk af.

Woensdag meer zon, koude nacht
Overdag is nog een enkele bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Er zijn zonnige perioden en dan loopt de temperatuur op naar ongeveer 10 graden. De wind is nog veelal matig en waait uit het noorden tot noordwesten. In de avond valt de wind grotendeels weg.

Koningsnacht is vervolgens droog met brede opklaringen. Het koelt daardoor flink af: landinwaarts kan het lokaal -2 graden worden en vlak aan de grond zelfs nog wat kouder. Vorstgevoelige planten moeten dus beschermd worden. Verder ontstaan dan wel mistbanken en lokaal kan de mist best even dicht zijn met een zicht beneden de 200 meter. Voor de feestvierders is een goede winterjas zeker aan te raden!

Koningsdag vrijwel droog
Donderdag blijft het op de meeste plaatsen droog met vooral ’s ochtends geregeld zonneschijn. Later op de dag neemt de bewolking voorzichtig toe, in de avond vanuit het westen gevolgd door wat regen. Overdag is het dus eigenlijk prima weer voor festiviteiten. De wind is hooguit zwak uit veranderlijke richtingen. Daarbij stijgt de temperatuur naar 12 graden in het noorden tot lokaal 15 graden langs de zuidgrens.

Daarna langzaam zachter
De dagen daarna stijgt de temperatuur verder. Dagelijks wordt het 13 tot 18 graden, al is de verwachting nog wel onzeker. De hoogte van de temperatuur is vooral afhankelijk van buien. Met name vrijdag krijgen we een tamelijk grote kans op regen en dan vooral tijdens de ochtenduren. Lokaal kan tussen 5 en 10 mm neerslag vallen. Het weekend lijkt droger te verlopen met meer ruimte voor de zon. De wind houdt zich over het algemeen rustig.

Geef een reactie