Voortaan €1200,- aan giften toegestaan voor mensen in de bijstand

29-11-2022 BALK – Mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de bijstand mogen voortaan giften ontvangen tot 1200 euro per jaar zonder te worden gekort op hun uitkering. Met deze nieuwe regeling wordt de participatiewet versoepeld. De maatregelen gaan echter pas in op 1 juli 2024. Volgens minister Schouten vallen de strenge regels niet altijd goed uit.

Ook vallen in de toekomst bijversdiensten tot 15% buiten beschouwing van de bijstand. Deze regeling komt er voor mensen die bijvoorbeeld mantelzorger zijn of een kleine betrekking hebben naast hun uitkering. Op die manier kunnen mensen in de bijstand toch sociaal betrokken blijven. Daarnaast is niet langer toestemming nodig im mantelzorger te zijn. Ook mag de mantelzorger tijdelijk bij een ziek familielid wonen om deze te verzorgen.

Giften en boodschappen
Verder mogen boodschappen tot €1200,- niet langer worden gezien als inkomen. Als een familielid een gift wil geven dan moet er geen sprake meer zijn van een “boete op compassie”. Op dit moment zijn er 400.000 mensen die van de bijstand gebruik maken. De 2e kamer zal naar alle waarschijnlijkheid in gaan stemmen met het voorstel van minisiter Schouten.

Geef een reactie