Volop zomer met temperaturen boven de 30 graden

24-08-2022 BALK – Het is volop zomerweer. Vanmiddag wordt het landinwaarts tropisch warm met 30 tot 33 graden. In de kustregio’s is het iets minder heet. Ook morgen wordt het tropisch, maar vanaf morgenavond wordt het vanuit het westen koeler. Vrijdag levert deze weersomslag enkele buien op, maar het weekend ziet er vrij zonnig en overwegend droog uit.

Op de meeste plaatsen is het zonnig en vanochtend warmt de zon de lucht op. Tegen het middaguur is het al zo’n 23 graden op de Waddeneilanden tot 28 graden in Brabant, Limburg en Gelderland. Aan zee waait een zwakke tot matige zuidwestenwind, landinwaarts waait het nauwelijks.

Vanmiddag landinwaarts tropisch
Vanmiddag blijft het zonnig met hier en daar wel enkele stapelwolken. Tot een bui komt het niet. Met landinwaarts maxima van 30 tot 33 graden is het tropisch warm. De hoogste maxima zijn voor het oosten van Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. In de kustregio’s is het met 26 tot 29 graden iets minder heet. De laagste maxima zijn voor de westelijke Waddeneilanden. De luchtvochtigheid is behoorlijk hoog, waardoor de hitte drukkend aanvoelt. Heb je buitenactiviteiten gepland staan, doe dan rustig aan.

Vannacht lokaal niet onder de 20 graden
Vanavond is het tot zonsondergang, rond 20:45 uur, zonnig. Het is ook nog lang warm met om 21:00 uur temperaturen van 22 tot 26 graden. In de nacht daalt de temperatuur langzaam verder naar 17 tot 20 graden. Langs de westkust en ook in binnensteden blijft de temperatuur op sommige plekken zelfs iets boven 20 graden.

Morgen nog iets heter, aan zee later verkoeling
Morgenochtend is het opnieuw zonnig en droog. Om 8:00 uur is het ongeveer 20 graden, maar om 12:00 uur is het al 25 graden op de Waddeneilanden tot 30 graden in het zuiden en oosten van het land. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Morgenmiddag stijgt het kwik naar 31 tot 34 graden in de zuidoostelijke helft van het land. Op de Waddeneilanden en vlak langs de westkust is het iets minder heet, maar ook volop zomers met 27 tot 30 graden. In de loop van de middag verschijnt sluierbewolking en draait de wind vanuit het westen naar het noordwesten. Aan zee wordt deze noordwester zelfs vrij krachtig, 5 Bft. Langs de westkust koelt het dan vrij snel af naar zo’n 22 graden.

Morgenavond neemt in het westen de bewolking toe en later in de avond en in de nacht naar vrijdag stijgt de kans op een onweersbui. In het oosten van het land is het morgenavond nog lang warm met rond 21:00 uur nog 25 tot 28 graden. Later in de nacht stijgt ook daar de kans op een bui. De minima liggen rond 19 graden.

Vrijdag: koeler en enkele regen- en onweersbuien
Vrijdag waait er een matige noordwestenwind. Met 22 graden aan zee tot 28 graden in het oosten is het vrijdag een stuk minder heet dan vandaag en morgen. Er trekken enkele regen- en onweersbuien over het land, maar veel vaker is het droog en ook de zon zien we af en toe.

Weekend met aangenaam weer
Zaterdag is het op een lokaal buitje in het binnenland na droog met regelmatig zon. Bij een matige noordenwind wordt het 21 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 25 graden in het binnenland. Na de warme zomerweek is het op deze zaterdag heerlijk weer om even bij te komen.

Ook zondag belooft een grotendeels droge dag te worden met regelmatig zon. Het wordt opnieuw 21 tot 25 graden bij een noordenwind.

Daarna: aanhoudend rustig
Na het weekend houden een rustig weerbeeld met een mix van wolken en zon en maxima van 20 tot 25 graden. De neerslagkansen zijn eerst klein. Later in de week neemt de buienkans wel wat toe, maar een nat weertype waarmee de heersende droogte wordt aangepakt zit voorlopig nog niet in de verwachting.

Geef een reactie