Volgende week stakingen door NS-personeel

18-08-2022 BALK – Volgende week woensdag zal er worden gestaakt op het spoor aldus vakbond FNP. Gedurende vijf dagen zal het werk in verschillende regio’s worden neergelegd. Het is nog niet bekend welke gebieden dit zullen zijn echter is er al aangegeven dat de stakingen in het noorden zullen beginnen. Reden van de staking is dat de NS niet akkoord ging met de cao-eisen van de vakbonden.

De NS heeft aangegeven nog niet in te kunnen schatten wat de gevolgen van de acties voor het spoor zullen zijn. Indien de eisen van de bonden niet worden ingewilligd zullen er over twee weken landelijke stakingen plaatsvinden.

De bonden eisen onder andere een hoger salaris en efficiëntere roosters voor de werknemers. De loonsverhoging zou neerkomen op twintig procent en dat zou financieel een niet haalbare kaart zijn volgens de NS. Wat de gevolgen zullen zijn voor de reizigers is volgens het vervoer bedrijf niet in te schatten. Als iets in een regio begint is het niet bekend welke uitwerking het zal hebben op het landelijk net.

De FNP heeft aangegeven het jammer te vinden dat reizigers de dupe zullen gaan worden van de acties. Echter zouden de stakingen ook juist in het belang zijn van de reizigeers. De NS kampt met personeelstekorten en daardoor vallen nu ook trajecten uit. Hierdoor zou ook de sociale veiligheid onder druk komen te staan. Om hier iets aan te doen zou er een nieuwe cao nodig zijn.

Geef een reactie