Volgend kwartaal effect van hypotheekrente stijging merkbaar

11-08-2022 BALK – Het effect van de hogere hypotheekrente zal op z’n vroegst pas in het derde kwartaal van dit jaar zijn terug te zien in de huizenprijzen en het aantal transacties. Dat zegt het Kadaster woensdag in een kwartaalbericht. Het Kadaster verwacht dat de woningmarkt de komende tijd minder actief zal zijn, met minder harde prijsstijgingen als gevolg.

De hypotheekrente is dit jaar rap gestegen. Waar de rente voor kort- en langlopende hypotheken in januari tussen de 1 en 1,5 procent lag, was dat in juli zo’n 3,8 tot 4,5 procent.

Die flink hogere rente zal ook gevolgen hebben voor de huizenmarkt. Het Kadaster verwacht dat de rentestijging het rempedaal van de woningmarkt verder induwt. Het aantal transacties zal afnemen, wat leidt tot minder grote prijsstijgingen. Dit effect zal wel pas “op z’n vroegst” in het derde kwartaal te zien zijn, denkt het Kadaster.

De hogere hypotheekrente is niet het enige wat de huizenmarkt afremt. Het Kadaster denkt ook dat de hoge inflatie en de traditionele economische wet van vraag en aanbod een rol gaan spelen. “Op een gegeven moment zijn de huizenprijzen zo hoog, dat steeds minder mensen een woning kunnen kopen. Hierdoor neemt het aantal transacties af, waarna de prijsstijging ook afvlakt”, aldus het Kadaster.

Geef een reactie