Voedelbanken luiden de noodklok

02-09-2022 BALK – De voedselbanken verwachten eind dit jaar met name begin volgend jaar grote problemen door een toeloop op de voedselbanken. De inflatie neemt toe en de koopkracht neemt af. Daarnaast zijn er steeds meer antiverspillings actie’s van supermarkten en producenten.

Ondanks alle huidige problematiek kan de voedselbank nog voldoen aan de grootste vraag. Echter zal dit vanaf oktober wel moeilijker gaan worden. Reden waarom het nu juist nog goed gaat is omdat we te maken hebben met zogenaamde oogst maanden. In de supermarkten word er steeds meer ingezet op minder verspilling van producten. Maar dat is nu juist waar de voedselbanken afhankelijk van zijn.

Ondertussen blijft de hulpvraag aan de voedselbanken groeien. Het landelijke bestuur is in gesprek met diverse partijen om de verwachte terugloop te beperken. Maar dat is ook alles wat de organisatie nu kan doen.

AOW
Onder de groep mensen die gebruik maakt van de voedselbank zijn een groeiend aantal mensen in de AOW. Door de stijging van de inflatie van ruim tien procent en hoge energieprijzen komt deze groep steeds vaker in aanmerking voor de voedselbank. In de afgelopen maanden is een stijging van negen-en-een-half procent te zien. Op dit moment zijn er landelijk 100.000 mensen die wekelijks gebruik maken van de voedselbank.

Geef een reactie