Veel wind en perioden met regen

04-01-2023 BALK – Vandaag is het ronduit wisselvallig met vooral in de ochtend op uitgebreide schaal regen. Hierbij waait het flink en in de kustgebieden komen zware windstoten voor. Mogelijk wordt het vandaag opnieuw recordzacht. Ook de rest van de week verloopt vrij wisselvallig en veel te zacht voor de tijd van het jaar. Regelmatig krijgen we te maken met regen bij temperaturen die dagelijks in de dubbele cijfers zitten.

Onstuimig begin van de dag
Een regengebied trekt van west naar oost over het land. Hierdoor regent het deze ochtend op uitgebreide schaal, waarbij de meeste neerslag is weggelegd voor de noordelijke provincies. In het uiterste zuiden is het zo goed als droog. Door de stevige wind voelt het deze ochtend soms herfstachtig aan. Er waait een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind boven land, 5-7 Bft. Aan zee staat soms zelfs een stormachtige zuidwestenwind, 8 Bft. Ook zijn er aan de kustgebieden windstoten mogelijk tot ruim 80 km/uur. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog.

Vanmiddag mogelijk opnieuw recordzacht
De regenzone heeft inmiddels het land verlaten maar helemaal droog blijft het vanmiddag niet. Er ontstaan enkele buien die vooral voor het binnenland bestemd zijn. Tijdens de buien is kans op zware windstoten tot 70 km/uur en lokaal is een klap onweer niet uitgesloten. De wind neemt geleidelijk wat in kracht af. De wind is nog steeds vrij krachtig boven land tot aan zee soms hard. De zuidwestenwind voert zeer zachte lucht aan vandaag. Mogelijk krijgen we zelfs weer te maken met recordtemperaturen. De maxima komen uit op 11 graden op de Waddeneilanden tot ruim 13 graden elders in het land.

Vannacht opklaringen in het zuiden
Vanavond komt in het noordoosten nog een enkele bui voor. Elders is het veelal droog. Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog en komen er enkele opklaringen voor. In het noorden valt nog een enkele bui. De meeste opklaringen zijn weggelegd voor het zuiden van het land. In het noorden blijft het overwegend bewolkt. Bij een doorstaande westenwind wordt het niet kouder dan een graad of 8.

Morgen minder wind en af en toe wat ruimte voor de zon
Donderdag begint zo goed als overal droog met verspreid over het land enkele opklaringen. Vooral in de ochtenduren kan de zon op sommige plekken af en toe schijnen. Aan zee staat in het begin van de ochtend nog steeds een vrij krachtige westenwind, 6 Bft. In de loop van de ochtend neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Vanaf het middaguur neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de namiddag neemt de neerslagkans ook toe. De wind draait naar het zuidwesten en is veelal zwak tot matig. Het blijft zeer zacht met maxima die uitkomen tussen 10 en 12 graden. Morgenavond gaat het op steeds meer plaatsen af en toe regenen. In de nacht naar vrijdag liggen de minima rond 8 graden.

Vrijdag eerst regen, later zon
De laatste dag van de werkweek begint vrij wisselvallig met een neerslagzone die van west naar oost over het land trekt. Hierbij gaat het op uitgebreide schaal regenen en waait het flink. Aan de kust en op de Waddeneilanden is kans op zware windstoten tot 75 km/uur. In de loop van de ochtend trekt de neerslagzone via het oosten ons land uit en wordt het overal droog. In de middag is er aardig wat ruimte voor de zon bij temperaturen die opnieuw uitkomen tussen 10 en 12 graden. Hierbij waait een matige tot aan zee krachtige zuidwestenwind.

Ook het weekend verloopt zacht en wisselvallig
Voorlopig verandert er aan het weerbeeld vrij weinig. Dagelijks blijven we te maken houden met een zuidwestenwind die vrij zachte lucht aanvoert met van tijd tot tijd buien of perioden met regen. De wind blijft vrij stevig met regelmatig kans op windstoten aan de kustgebieden. Pas na het weekend lijkt het erop dat de temperatuur iets gaat dalen, maar met maxima die uitkomen tussen 7 en 10 graden is het nog steeds zacht voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor de middagtemperatuur begin januari liggen tussen 5 en 7 graden.

Geef een reactie