Vandaag vooral veel regen

10-06-2024 BALK – Vanuit het westen trekt deze ochtend een grootschalig regengebied over het land. Hierdoor verloopt de dag kletsnat en in de loop van de dag neemt de wind ook flink in kracht toe. Vooral in het westen en zuiden is kans op (zware) windstoten. In de loop van de avond wordt het een stuk rustiger en komende nacht is het vaak droog. Morgen moeten we echter opnieuw rekening houden met talrijke buien.

Vanochtend geruime tijd regen
Vanuit het westen trekt deze ochtend een grootschalig regengebied over het land. Dit regengebied trekt gedurende de ochtend verder oostwaarts en tijdens de ochtendspits regent het op veel plekken stevig door. Houd dus rekening met een drukke ochtendspits als jij naar je werk gaat. Halverwege de ochtend begint het ook in het uiterste oosten en noorden van het land met regenen.

Vanmiddag nog steeds nat, stevige wind en kans op windstoten
We zitten alweer bijna halverwege de maand juni, maar van zomerse taferelen is deze middag zeker geen sprake. Sterker nog, vandaag doet niet veel onder voor een onstuimige herfstdag. Het is namelijk nog lang nat op veel plekken en ook de wind wordt een aandachtspuntje.

Vooral in het noorden regent het soms stevig door en kan regionaal veel regen vallen. Op uitgebreide schaal zijn hier enkele tientallen millimeters regen mogelijk. In het midden en vooral zuiden komen deze middag ook enkele droge momenten voor, waarbij mogelijk zelfs de zon even doorbreekt. Het wordt echter nergens warmer dan een graad of 14 en tijdens perioden met intensieve regen is het zelfs nog enkele graden minder warm. Ter vergelijking: maxima van ruim 20 graden zijn gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De wind neemt gedurende de middag sterk in kracht toe. Vooral in het westen en zuiden gaat de wind flink toenemen. Halverwege de middag staat er hier een (vrij) krachtige tot mogelijk stormachtige (noord)westenwind vlak aan zee, 5-8 Bft. Bovendien zijn in deze regio’s windstoten mogelijk tot ruim 75 km/uur. Vlak aan zee kunnen de windstoten mogelijk zelfs oplopen tot 100 km/uur.

Vanavond en vannacht vaker droog
De avond begint nog vrij onstuimig met een stevige noordwestenwind en op veel plekken regent het nog enige tijd. In de loop van de avond neemt de wind in kracht af en trekt de laatste regen via het oosten het land uit. Komende nacht is het een stuk rustiger. Lokaal kan nog een enkele bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen is het droog met een mix van opklaringen en wolken. Bij een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen koelt het uiteindelijk af naar 6 tot 10 graden.

Morgen enkele stevige buien
Ook dinsdag houden we het wederom niet droog. Zo kletsnat als op maandag wordt het gelukkig niet, maar verspreid over het land zijn wel flink wat buien mogelijk. Vanuit het noordwesten worden gedurende de dag buien aangevoerd, die lokaal pittig uit kunnen pakken. Vooral landinwaarts is kans op onweer en hagel. Tussen de buien door is het ook vaak droog en schijnt de zon af en toe. Met maxima van 14 tot 17 graden blijft het fris voor de tijd van het jaar. De wind is matig tot aan de kust vrij krachtig en komt uit het westen tot noordwesten, 3-5 Bft. In de avond nemen de buien in activiteit af.

Woensdag slechts lokaal een bui
Op woensdag is de paraplu een stuk minder vaak nodig. Lokaal kan nog een enkel bui vallen, maar de droge momenten overheersen. Ook de zon komt er weer wat vaker aan te pas, maar zonovergoten wordt het zeker niet. Bij een matige noordwestenwind wordt het niet veel warmer dan 14 tot 16 graden.

Donderdag iets minder fris
Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon, wolken en buien. De droge momenten overheersen en als de zon even schijnt is het al snel prima buitenweer! De temperatuur zet namelijk ook weer een stijgende lijn in. Het wordt uiteindelijk 15 graden op de Waddeneilanden tot een graad of 19 in het zuidoosten van het land.

Daarna aanhoudend wisselvallig
De rest van de week moeten we wederom rekening houden met een wisselvallig weerbeeld. De temperatuur valt wel weer wat hoger uit met maxima die mogelijk weer uit kunnen komen rond een graad of 20. Wel moeten we dagelijks rekening blijven houden met enkele buien. Vooral in het weekend kunnen de buien mogelijk ook gepaard gaan met wat onweer.