Vandaag tropisch warm, morgen in het noorden 20 graden

18-06-2022 BALK – Vanochtend kunnen de vroege vogels genieten van een prachtige zonsopkomst. Met uitzondering van wat sluierwolken is het zonovergoten en er staat ons opnieuw een zeer warme dag te wachten. De wind is nog zuidwestelijk van richting in de zuidelijke helft van het land en hier stijgt de temperatuur weer in rap tempo richting 30 graden. In het noorden is de wind gedraaid naar het noordwesten en dit brengt al wat koelere lucht en meer bewolking met zich mee. In de Kop van Noord-Holland, op de Waddeneiland en langs de Friese en Groningse Waddenkust is het aan het einde van de ochtend een graad of 20.

Vanmiddag bereikt de hitte zijn hoogtepunt. Op veel plaatsen worden tropische temperaturen van 30 graden bereikt. De warmste lucht bevindt zich in het zuiden en zuidoosten. In Zeeland, Noord-Brabant, het noorden van Limburg en de Achterhoek komt de maximumtemperatuur op 31 à 32 graden uit. In de Brabantse Kempen en in het zuiden van Limburg kan het zelfs 35 graden worden! Opnieuw schijnt de zon erg fel met UV-index 7-8 en is het oppassen voor verbranding. Wel neemt de bewolking in de loop van de dag steeds verder toe. Door de iets hogere luchtvochtigheid voelt het soms drukkend warm. In de noordelijke provincies is de wind inmiddels afkomstig vanaf de Noordzee en dit drukt de temperatuur. In Groningen en Heerenveen is het nog zomers met zo’n 25 graden, maar verder noordwaarts komt het kwik rond 20 graden uit.

Vanavond trekt vanaf het noordwesten koelere lucht ons land binnen en dit zal de hitte geleidelijk gaan verdrijven. Dit gaat niet zonder slag of stoot en er bestaat kans op een aantal stevige buien. Dit gebeurt als eerste in het noorden van het land en tijdens de nacht naar zondag stijgt ook in het midden en zuiden de kans op felle regen- en onweersbuien. In het zuidoosten blijft de hitte het langst hangen en hier is het aan het begin van de nacht nog zo’n 25 graden. In het noorden is het inmiddels afgekoeld naar 15 graden.

Zondag komt de grens tussen zeer warme en koelere lucht grofweg over ons land te liggen en de koelere lucht breidt zich geleidelijk uit naar het zuidoosten. Op dit grensvlak kunnen regen- en onweersbuien ontstaan. In het zuidoosten kan het nog zomers warm worden met waarden rond 25 graden, maar het verschil is groot met het noorden en westen waar het kwik met moeite rond 20 graden uitkomt.

Maandag is het op een enkele bui na een groot deel van de dag droog. Vergeleken met het weekend is het een stuk koeler en de maximumtemperatuur ligt tussen 17 graden in het noorden en 23 graden in het zuiden. Dit zijn hele gebruikelijke waarden voor midden juni. Ondanks de lagere temperaturen is wel nog steeds oppassen geblazen voor de felle zon. Aan het begin van de middag wordt nog zonkracht 7 bereikt en verbranden gebeurt daarbij al binnen een kwartier.

De dagen daarna blijft de grens met warme lucht dicht bij ons land in de buurt en dit brengt veel onzekerheid met zich mee. Als de warme lucht ons land weer weet te bereiken kan het vooral in het zuiden en zuidoosten weer zomers of zelfs tropisch warm worden met temperaturen van 25 tot zelfs 30 graden. In de koelere lucht zijn de temperaturen vrij gemiddeld voor een junimaand met iets meer dan 20 graden. Mocht het warme weer in de loop van de week terugkeren, stijgt daarmee ook gelijk de kans op stevige buien.

Geef een reactie